четвер, 17 лютого 2011 04:00

У Молдові вільно купують зброю

 

Сім відсотків українців мають вогнепальну зброю. Так вважають експерти щорічника "Огляд стрілецької зброї", який видає швейцарський Інститут міжнародних відносин і розвитку. Під час дослідження не врахували озброєння представників силових структур.

— Сім "стволів" на сотню — цифра дуже приблизна, — каже президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта, 55 років. — На озброєнні в українців близько 700 тисяч "стволів". Тобто сім штук на 450 людей. Насамперед це мисливська зброя — для професійного спорту і розваги. Умови її придбання, обліку та зберігання дуже жорсткі. Можливо, швейцарські експерти врахували кількість травматичної зброї. Скільки її на руках — у нас статистики немає.

Доступ до зброї — це право людини. Але суспільство має бути зрілим і внутрішньо неконфліктним, щоби позитивно сприймати цю демократичну свободу. В Молдові, скажімо, дозвіл купувати зброю не привів до проблем національного масштабу. Як із цим буде в нас — невідомо. Але якість безпеки значно зросла б, якби принаймні охоронним підприємствам дозволили вільно купувати травматичну зброю.

Є також колізії з володінням зброєю. Наприклад, із 2002-го місцеві адміністрації можуть утворювати громадські формування з охорони громадського порядку й державного кордону. Людина вступає в таке формування, купує травматичну зброю, а завтра йде геть. Як позбавити цю особу права володіти зброєю та вилучити її — закон не прописує.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові вільно купують зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі