пʼятниця, 25 травня 2018 07:50

"У Кремля все прекрасно. Який сенс відпускати Сенцова?"

Автор: WWW.FAKTY.UA
  16 травня перед посольством РФ у Берліні відбувся пікет на підтримку Олега Сенцова й інших українських в’язнів Кремля. Також у столиці Німеччини показали фільм російського режисера Аскольда Курова ”Процес” про Сенцова
16 травня перед посольством РФ у Берліні відбувся пікет на підтримку Олега Сенцова й інших українських в’язнів Кремля. Також у столиці Німеччини показали фільм російського режисера Аскольда Курова ”Процес” про Сенцова

"Вимагаємо відправити Олега Сенцова на його батьківщину — в Україну. Його смерть стане ганьбою для Росії і назавжди заплямує тих, хто міг би його врятувати, але не зробив цього. Він оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ. Люди, які знають Сенцова, впевнені: він піде до кінця", — ідеться в заяві російських письменників, істориків, публіцистів і журналістів до учасників Петербурзького економічного форуму. Захід відбувся 23 травня під патронатом президента Росії Володимира Путіна.

Звернення підписали понад 150 представників інтелігенції. Серед них письменники Віктор Шендерович, Людмила Улицька, історик Борис Соколов, лауреат Нобелівської премії з літератури білоруска Світлана Алексієвич.

Український режисер 41-річний Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з 14 травня. Єдиною умовою його припинення назвав звільнення всіх українських політв'язнів із російських тюрем. Перебуває в колонії міста Лабитнангі Тюменської області. У травні 2014-го Сенцова разом із ще трьома громадянами України затримали в Криму російські спецслужби. Суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років ув'язнення суворого режиму за звинуваченням в організації терактів.

В'язня щодня навідує лікар. Оцінює його стан як стабільний, говорить сестра Сенцова — Наталія Каплан:

— Плата дуже велика — життя. Не просто так Олег голодує перед Кубком світу з футболу (відбудеться у РФ із 14 червня по 15 липня. — ГПУ). Він сказав: "Якщо помру, то це допоможе іншим політв'язням. Я приверну до них увагу".

— Шанс визволити Олега Сенцова є лише за умови допомоги однієї людини — президента США Дональда Трампа, — вважає журналіст 46-річний Айдер Муждабаєв.

— Тільки він може поставити це питання Путіну. Думаю, той не відмовить, бо хоче мати хороші стосунки. Однак щось попросить взамін.

Президент Росії вважає Сенцова своїм головним заручником. Бачить, що за нього почав боротися весь світ. Може звільнити Олега лише на прохання американського колеги. Листи інтелігентів на Путіна не впливають. Він їх не поважає.

Наші переговорники кажуть, що Олег Сенцов та Олександр Кольченко (кримський активіст, арештований у травні 2014-го в Сімферополі, засуджений до 10 років колонії сурового режиму за "організацію терактів". — ГПУ) стоять окремо від усіх інших українських бранців.

Кількість заручників зростає (на 20 травня в Росії й на території окупованого півострова перебувають 68 українських політв'язнів, за даними Кримської правозахисної групи. — ГПУ). Кожного дня — нова інформація. Найбільше затримують кримських татар. Учора ще двох узяли (21 травня за підозрою в тероризмі затримали жителів Бахчисарайського району Криму. — ГПУ). Когось можуть обміняти. Однак принципово ситуація не зміниться, поки Росія не отримає серйозних санкцій. Поки що таких передумов немає.

— Можливо, Олега Сенцова обміняють на Кирила Вишинського (керівник агенції "РИА Новости Украина". — ГПУ), — припускає політолог Михайло Басараб, 41 рік.

— 17 травня Херсонський міський суд арештував його на два місяці за підозрою в державній зраді (слідчі встановили, що РФ використовувала агенцію в гібридній інформаційній війні проти України. Щомісяця на це виділяли майже 1,6 млн грн. — ГПУ). Або на якогось нового затриманого впливового кремлівського агента в Україні. Інший варіант — жорсткі міжнародні санкції проти Росії. Однак заради звільнення Сенцова чи інших українських політв'язнів Захід цього не робитиме. Днями в РФ була канцлер Німеччини Анґела Меркель. Збирається туди й президент Франції Еммануель Макрон. Замість посилення санкцій будують "Північний потік-2" (газопровід із Росії до Німеччини в обхід України. — ГПУ). У Кремля все прекрасно. Який сенс відпускати Сенцова? Путін притримуватиме його для якогось критичного випадку.

Зараз ви читаєте новину «"У Кремля все прекрасно. Який сенс відпускати Сенцова?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі