пʼятниця, 07 вересня 2018 07:40

У Конституції можуть закріпити курс на вступ до Євросоюзу й НАТО

Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді низку змін до Конституції. Зокрема, пропонує закріпити у її преамбулі незворотність курсу України до вступу в Євросоюз і Північноатлантичний альянс.

Також ідеться про зміни в трьох статтях Основного закону. Парламент визначатиме засади стратегічного курсу держави до повноправного членства в ЄС і НАТО. Уряд втілюватиме їх. А президент виступатиме гарантом цього курсу.

– Якщо закріпимо в Конституції наше прагнення вступити до Євросоюзу й Північноатлантичного альянсу, то вб'ємо двох зайців, – говорить політолог Сергій Таран, 48 років.

– Політики більше не спекулюватимуть на настроях населення в цьому питанні. Не тільки наші, а й деякі західні, які не підтримують вступ України в НАТО. Вважають нас ненадійними партнерами. Якщо задекларуємо це прагнення в Основному законі, то всі зрозуміють: Україна має чітку позицію.

Поставимо крапку в дискусіях – чи ставати нам повноцінною частиною західного світу. Ми мали можливість вступити до НАТО після помаранчевої революції. Але тоді політики не дійшли згоди. Не наважилися прийняти позитивне рішення.

Для закріплення курсу на вступ до Євросоюзу й НАТО варто провести референдум. Він би підтвердив те, що з 2014 року більшість населення підтримує західну інтеграцію.

30 відсотків тих, хто проти, не розуміють усіх переваг членства в ЄС і НАТО. Їм варто роз'яснювати це.

Проєвропейська коаліція в парламенті зараз велика. Там є необхідні 300 голосів. До того існує суспільний запит. Із великою ймовірністю зміни приймуть.

– Запропоноване президентом формулювання преамбули породить більше питань, ніж надасть відповідей, – коментує у "Фейсбуку" дипломат 46-річний Богдан Яременко.

– А що, коли незабаром у Європі виникне оборонна організація, яку пропонує французький президент Еммануель Макрон? І в ній не буде США, але буде Росія? То нам теж туди йти?

У пропонованих змінах немає й натяку на зобов'язання, які Україна нестиме в разі членства в ЄС і НАТО. Нічого не сказано про можливість делегування частини національних повноважень органам Євросоюзу й Альянсу.

Також глава держави пропонує виключити з Основного закону положення, яке дозволяє орендувати військові бази на території України іноземним підрозділам.

– Це офіційно заборонить перебування чорноморського флоту окупантів у Криму, – каже Сергій Таран. – На майбутню співпрацю з НАТО ця заборона не вплине. Наприклад, у Польщі Північноатлантичний альянс не орендує бази. Країна сама платить за присутність натівців.

Зараз ви читаєте новину «У Конституції можуть закріпити курс на вступ до Євросоюзу й НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі