пʼятниця, 25 лютого 2011 11:19

"У цій виставі заздалегідь усе відомо"

Автор: фото з сайта www.rferl.org
  Лесь Танюк: ”В адміні-страції Януковича навіть бояться, щоб хтось узагалі чимось цікавився”
Лесь Танюк: ”В адміні-страції Януковича навіть бояться, щоб хтось узагалі чимось цікавився”

На річницю вступу на посаду президента Віктор Янукович візьме участь у телепроекті "Розмова з країною". Упродовж 3 год. у прямому телеефірі відповідатиме на запитання людей, зібраних на майданах у регіонах.

— Нащо брати участь у виставі, де заздалегідь усе відомо? Жодне запитання не матиме реальних відповідей, — каже режисер театру і кіно Лесь Танюк, 72 роки. — Я маю багато запитань до Януковича: і про Києво-Печерську лавру, і про музеї, які звідти виганяють, і щодо жахливого скорочення фінансування на культуру, і щодо міністра освіти Дмитра Табачника — коли нарешті напишуть указ про його звільнення... Багато й інших питань, пов'язаних з Україною, з українськістю цієї країни. Президент говоритиме з людьми в знакові дні, коли народилися Леся Українка і Лесь Курбас. Думаю, він про це навіть не знає. Це з погляду культури. А з точки зору економіки та політики — тим більше.

За останній рік Віктор Янукович став професійним політиком. Тому він і не відповідає на запитання. Політики, які не можуть вирішити проблеми, ніколи не грають на шахівниці противника. Вони намагаються перекинути її і намалювати свій етюд. Ти сідаєш із ним грати в шашки, а він — пре в Чапаєва. Згадайте тих-таки "регіоналів" Михайла Чечетова чи Сергій Ківалова. Вони ніколи не скажуть "так" чи "ні". Наговорять-набалакають сім мішків гречаної вовни — і всі неповні. Коли немає чіткої відповіді на запитання, простіше забалакати проблему.

У президентській адміністрації навіть бояться, щоб хтось узагалі чимось цікавився. Одна річ — підготувати 100 осіб, посадити їх у перший ряд, і хай ставлять питання. Відповіді точно піднімуть престиж президента. І зовсім інша, коли в цю сотню прорвуться 99 чужих. Такі відкриті президентські уроки, які нам нині пропонують, не бувають справедливими. Генсеки Леонід Брежнєв і Михайло Горбачов теж спілкувалися з людьми. Половина з них були підставними особами. А коли п'ятеро-шестеро проривалися зі своїми запитаннями, відповіді на них були ухильними.

У попередника Віктора Януковича працювала хороша соціологічна група. Що Віктор Ющенко не відповів би, ці сеанси спілкування перетворювалися на соціологічні опитування настроїв людей. Навіть із мінусових питань потім робили корисні висновки. Не думаю, що зараз буде так. Компанія Януковича ще не дозріла до того, щоб обміркувати, на якому вулкані ми сидимо. Вони досі живуть у якомусь вигаданому світі і міфологізують реальність.

Зараз ви читаєте новину «"У цій виставі заздалегідь усе відомо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі