вівторок, 15 березня 2011 09:26

Троє нових мільярдерів з'явились в Україні

У рейтинг найбагатших людей світу, який склав американський журнал "Форбс" 2010-го потрапили ще три українці. Це голова правління компанії з виготовлення курятини "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк, власник найбільшого виробництва соняшникової олії "Кернел-ґруп" Андрій Веревський та Олег Бахматюк, який очолює найкрупнішого виробника яєць "Авангард".

— За останні роки в Україні в агропромисловому комплексі сформувалися потужні холдинги, які мають капіталізацію в кілька сотень мільйонів і навіть понад мільярд доларів, — каже директор департаменту аналітики компанії "Аструм" Олексій Блінов, 28 років. — Ця капіталізація підтверджена не надуманими бухгалтерськими цифрами — компанії успішно розмістилися на західних біржах. Думаю, журнал "Форбс" готував свою оцінку, відштовхуючись від вартості цих підприємств на західній біржі.

Часто кажуть, що наша сільськогосподарська галузь у поганому стані. Але в нас є багато успішних великих компаній, які налагодили бізнес і мають урожайність вдвічі-втричі вищу, ніж у середньому по України. А є виробники відсталі, які тиснуть на статистику в інший бік. Тому всі узагальнення — це як говорити про середню температуру по лікарні. Загальна статистика нашого сільського господарства швидше свідчить про оцінку кліматичних умов, аніж показники успішності компаній.

Директор економічних програм Центру Разумкова 55-річний Василь Юрчишин додає, що потрапляння українських представників агропромислового комплексу в рейтинг найбагатших людей світу свідчить про високий потенціал галузі.

— Аграрний сектор в усьому світі приносить гарні прибутки, бо люди завжди хочуть їсти, — каже експерт. — В Україні цю галузь заважають розвивати. Наприклад, у цьому році ввели обмеження на експорт зернових. Це були невиважені заходи. Але українські магнати знайшли можливість захистити свій бізнес. Кури та яйця — це ті товарні групи, які швидко окуповуються. Якби були трохи кращі умови, ми б могли так само розвинути м'ясо-молочну галузь. Але великою рогатою худобою займатися значно складніше.

Зараз ви читаєте новину «Троє нових мільярдерів з'явились в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі