вівторок, 31 липня 2007 18:24

"Треба збільшувати пенсійний вік"

 

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, 55 років, каже, що простежується прямий зв"язок між вищою освітою й добробутом.

Чи досить в Україні робочої сили?

— Є дефіцит по окремих професіях, найбільш кваліфікованих робітничих спеціальностях.

У чому причина такої ситуації?

— Під час економічної кризи багато робочих місць існувало на папері. Працівники були змушені або погоджуватися на адміністративні відпустки без оплати, або звільнятися. Безперечно, найбільш кваліфіковані та конкурентні звільнилися й знайшли іншу роботу. До речі, не завжди за своєю попередньою спеціальністю. До того ж багато хто виїхав на більші заробітки за кордон. Зрештою, у нас практично зруйновано систему підготовки робітничих кадрів. Готувати їх треба значно більше. Знову ж таки, частина нових фахівців так само працевлаштовується за кордоном.

Що краще підготовлено робітника, то легше йому влаштуватися на більш оплачувану роботу за кордоном?

— Так, певна пастка тут є. Проте ясно, що вирішувати це треба не шляхом погіршення системи підготовки кадрів, а шляхом зміни політики розвитку ринку праці.

Висока кваліфікація людини, високий рівень освіти — це сама по собі цінність. За нашими дослідженнями, люди з вищою освітою довше працюють, тобто довше зберігають конкурентність. Їм легше працевлаштуватися, й доходи вищі. Чітко простежується прямий зв"язок між вищою освітою й добробутом.

Поширена думка про те, що нібито в Україні надто багато готують фахівців із вищою освітою. Мовляв, стільки, що це перевищує логічно обґрунтований рівень. Я з цим не погоджуюся. Бо саме освітній рівень громадян і забезпечує конкурентність країни.

До 2050 року чисельність українців зменшиться до 36 мільйонів

Як упливає на соціальну політику демографічна ситуація?

— Скажу хоча б про одне. Сьогодні на десять осіб працездатного віку припадає чотири пенсіонери. У перспективі десять працюючих будуть утримувати вісім пенсіонерів.

І що робити?

— Треба збільшувати пенсійний вік, збільшувати продуктивність праці. На жаль, запрошувати робочу силу з-за кордону. Україна переживає епоху демографічної кризи, депопуляції. І принаймні в найближчий перспективі не зможе з цієї ситуації вийти.

У чому ця криза проявляється?

— Насамперед у передчасній смертності. Також у тому, що еміграція перевищує імміграцію, а народжуваність не забезпечує бодай простого відтворення поколінь. Чисельність населення зменшується.

Що очікує країну в перспективі?

— Варто звернути увагу на таке. В Україні сьогодні щільність населення — одна з найнижчих у Європі. За більшістю прогнозів до 2050 року чисельність українців зменшиться на третину — до 36 мільйонів. Отож і щільність населення теж зменшиться на третину. Скоріше за все, за таких умов на Україну накотиться хвиля мігрантів, переважно з країн Азії. А це небезпечно. Бо несе величезні соціальні, психологічні, ментальні, кримінальні, релігійні зміни. До цього треба готуватися, але ніхто нічого не робить. Хоча процес потроху вже йде.

Зараз ви читаєте новину «"Треба збільшувати пенсійний вік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі