четвер, 30 вересня 2010 17:32

"Треба скоротити кількість лікарів удвічі"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Міністерство охорони здоров"я оголосило медогляд усього населення України з наступного року. Це має сприяти профілактиці та виявленню захворювань на ранніх стадіях. Екс-міністр охорони здоров"я 66-річний Микола Поліщук вважає, цей захід не має сенсу без реформування медичної галузі.

- На цю "акцію" виділяють 6 мільярдів гривень, - каже Микола Єфремович. - Чиновники розповідають, що в села привозитимуть обласних спеціалістів, які будуть обстежувати людей на сучасному обладнанні. Так ми змарнуємо час фахівців, які повинні працювати у вузькоспеціалізованих закладах, витратимо гроші на бензин. І що з"ясуємо? Що в нас багато хворих людей. Але це й так відомо. А грошей на лікування як не було, так і не буде ні в хворих, ні в держави. Коефіцієнт корисної дії такого обстеження близький до нуля.

Структурну перебудову галузі охорони здоров"я варто починати із запровадження інституту сімейних лікарів. Кожен дільничний має знати в обличчя родини, хто на що й коли хворів. За одним сімейним лікарем можуть бути закріплені 1,3 тисячі людей. Ураховуючи кількість населення України, нам потрібно 30-32 тисячі сімейних амбулаторій. На обладнання однієї вистачить 50 тисяч гривень. Отже, на це можна виділити 600 мільйонів гривень із 6 мільярдів. Решту спрямувати на дообстеження і лікування пацієнтів.

Зараз лікарі зацікавлені, аби було якомога більше хворих. Потрібно встановлювати заробіток сімейного лікаря залежно від того, скільки у нього на дільниці здорових. Що більше - то вища зарплата. Йому виділятимуть із бюджету гроші, за які він надаватиме пацієнтам первинну допомогу, купувати ліки. Залишок коштів буде його зарплатнею. Вона сягатиме 10 тисяч гривень на місяць. Лікар буде зацікавлений заздалегідь проводити огляди і запобігати хворобі, бо так дешевше. Буде купувати ефективні й недорогі медикаменти. А держава повинна встановити формулу компенсації людям за життєво необхідні ліки, куплені за рецептами.

Сьогодні 86 процентів грошей, що їх виділяють охороні здоров"я, йдуть на утримання галузі та зарплату медикам. П"ять років тому в Грузії з населення 3 мільйони було 45 тисяч лікарів. Їх кількість зменшили до 18 тисяч. І планують скоротити ще 3 тисячі. А в нас лише у Києві на 2,5 мільйона людей близько 60 тисяч медиків. Додайте лікарні СБУ, МВС, транспорті, академічні, армійські. Вийде ще 15 тисяч. Треба скоротити кількість лікарів удвічі, й матимемо вдвічі більше грошей на хворого. Це, звичайно, викличе великий супротив серед медиків, бо змушуватиме їх перепрофільовуватися. Але ми повинні орієнтуватися на потреби пацієнта, а не на утримання галузі.

Безкоштовною для людини має бути первинна допомога. Вона становить 90 процентів звернень громадян до медиків і є досить дешевою. Спеціалізована допомога дорожча у 20-30 разів. Держава мусить визначити групи населення, для яких така допомога буде безкоштовною. Безоплатними можуть бути й окремі послуги. За решту треба буде сплачувати. Можна розглядати різні схеми - і страховку, й лікарняні каси, й благодійні внески.

Соціологи підрахували, що люди витрачають на медицину зі своєї кишені 40 мільярдів гривень щороку. Стільки ж виділяють із бюджету на охорону здоров"я. Сумарно в галузі медицини крутяться близько 7 відсотків внутрішнього валового продукту країни. Цих грошей із головою вистачить на гарантовану медичну допомогу високого рівня.
Зараз ви читаєте новину «"Треба скоротити кількість лікарів удвічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі