середа, 20 квітня 2011 09:47

Тиск Кремля посилюватиметься

Автор: фото з сайта www.gart.org
  Олексій Коломієць: ”Інформаційні війни — це дитячі пустощі. Може початися відверта економічна війна з Росією”
Олексій Коломієць: ”Інформаційні війни — це дитячі пустощі. Може початися відверта економічна війна з Росією”

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу два дні провів з візитом в Україні. У понеділок зустрівся з президентом Віктором Януковичем. Обговорив євроінтеграційні перспективи нашої держави. Очевидно, готують прискорене підписання угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом, припускає президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 49 років.

— Це і є підставою для переговорів Баррозу із Януковичем, — каже. — Результатом цієї роботи буде закінчення технічної частини переговорів щодо ЗВТ. Цього можна очікувати у червні–липні.

Як це вплине на переговори щодо Митного союзу, що його Україні пропонує російський прем'єр Володимир Путін?

— Гадаю, якщо Київ зробить найменший крок у бік Митного союзу, тоді на нас чекає крах з усіма наслідками: підпорядкування національного суверенітету наддержавним структурам, де Росія має вирішальний голос, утрата контролю над ухваленням рішень. Переконаний, таких кроків київська влада не робитиме. Адже тоді Україні слід виходити зі Світової організації торгівлі, змінювати свою Конституцію.

Янукович поставив себе в набагато жорсткіші рамки українсько-російських відносин, аніж свого часу Віктор Ющенко.

Чому?

— Президент загнав себе у таку систему координат, що звернутися по допомогу ні до кого. Хай тепер сидить у своєму кабінеті з позаблоковим статусом.

Далі відносини з північним сусідом лише погіршуватимуться. Тиск Кремля посилюватиметься. Його боротьба проти України загалом і президента зокрема набуде важких форм. Інформаційні війни — це дитячі пустощі. Може початися відверта економічна війна із застосуванням усіх засобів. Щоправда, Україна володіє потужними міжнародними інструментами впливу на агресію Росії. Але невідомо, чи наша держава ними скористається.

Які це механізми?

— Слава Богу, ми підписали Хартію про особливе партнерство із США. У цьому документі є, хоч і не прямі, але механізми протидії навіть військовій агресії проти нашої землі.

Така можлива з боку Росії?

— Я не виключаю такого варіанту розвитку подій. Можливо, трохи пом'якшить ситуацію загострення боротьби між Володимиром Путіним і Дмитром Медведєвим за посаду президента РФ.

А кому з них Віктор Янукович віддає перевагу?

— За багатьма характеристиками, президент зробив ставку на Медведєва. Але главі держави не можна втягуватись у відкриту боротьбу з Путіним. Він її програє.

Яка буде реакція Європи на такі події?

— Структури Євросоюзу не реагуватимуть, лише скажуть своє слово окремі країни. На наш бік стануть усі наші сусіди, а також Велика Британія та Швеція. Росію прямо ніхто не підтримає, але на її боці будуть ті, хто не підтримає Україну, — насамперед Німеччина. Її відсторонена позиція у лівійському конфлікті є красномовним доказом того.

Гадаю, точка зору США може бути продуктивнішою для України. Хоча ще питання, як діятиме адміністрація президента Барака Обами.

Що стане приводом для конфлікту?

— Або денонсація харківських угод, або домовленості про транзит російського газу. Можуть бути і спровоковані речі, наприклад, щодо приналежності Тузли.

Кому потрібний цей конфлікт?

— Путіну та його команді. Він кадебіст, для нього довкола Росії завжди самі "загрози". Медведєву конфлікт не потрібен, він ситий по горло війною з Грузією. Програють ті, хто грає в Україні проти неї. У виграші будуть гравці проти України в Кремлі.

Зараз ви читаєте новину «Тиск Кремля посилюватиметься». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі