пʼятниця, 04 лютого 2011 10:39

Тимошенко змарнувала рік після виборів

Віктор Янукович — схильний до авторитаризму президент, нездатний реформувати державу в інтересах суспільства. Юлія Тимошенко не має вже жодних шансів стати реальною альтернативою лідеру донецьких у майбутньому. Це два очевидні висновки щодо тих, хто рік тому зійшовся в другому турі президентських перегонів.

Дії Януковича протягом року були цілком логічними з огляду на його мету стати "самодержцем всія України". Лідерка БЮТу цей час фактично змарнувала.

Не змогла запропонувати виборцям жодних нових ідей, постати оновленим політиком, а "любі мої..." й схрещені на грудях руки давно вже не справляють колишнього магічного впливу. Демонструвала безсилля в протистоянні донецькому "бульдозеру" і, водночас, неабияке завзяття в боротьбі за корону лідера опозиції. Остаточно пересварилася з багатьма потенційними союзниками. Так і не зрозуміла, що двічі в одну ріку не ввійдеш, а історія політичного злету від пасіонарної опозиціонерки до мешканки найвищих владних кабінетів більше не повториться.

Власне, останнє й є найбільшою помилкою Тимошенко. Говорячи футбольною мовою, після президентських виборів їй би завершити кар'єру гравця й перейти на тренерську роботу. Не чіплятися за ілюзії власних політичних перспектив, а почати готувати собі партійного наступника й майбутнього реального суперника керівникові донецьких. У тій же "Батьківщині" є молоді політики, незаплямовані заграванням з Януковичем, високими посадами, користолюбством, політичним підприємництвом. Відставка Тимошенко та її активна допомога в розкрутці нового лідера були б вчинком європейського, відповідального політика.

Проте амбіції традиційно взяли гору. У результаті Тимошенко не лише втратила будь-які перспективи стати реальним суперником Януковича на наступних виборах. Фактично, вона є перешкодою для появи такої альтернативи. І через несприйняття її особисто потенційними союзниками з опозиційного табору, а відтак через неможливість поєднання зусиль. І через дедалі плачевніший стан партії "Батьківщина", яка опинилася під ударом Януковича з Тимошенко. І через те, що її чіпляння за лідерство дезорієнтує значну частину виборців, які все ще сподіваються на якесь диво й відродження свого кумира.

Тепер вона сподівається головним чином на зростання протестних настроїв людей. Ще одна ілюзія і втрата часу. Якщо всі дурощі нинішнього режиму й піднімуть рейтинг когось із опозиції, то не Тимошенко. Не її винесуть на гребінь протестної хвилі, як це було за часів Кучми. Суспільству потрібні інші лідери.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко змарнувала рік після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі