четвер, 17 вересня 2009 18:14

Тимошенко зайнялася лісом

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: ”Якщо використовувати ліс грамотно і з розумом, можна отримувати з нього величезну користь”
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: ”Якщо використовувати ліс грамотно і з розумом, можна отримувати з нього величезну користь”

Чергове засідання уряду було присвячене проблемам лісового господарства. Це одна з тих сфер в Україні, яка тривалий час залишалася без хазяйського ока. Наслідки не забарилися.

Одна з головних причин природних катаклізмів у західних регіонах країни — безконтрольне і незаконне вирубування лісів. Силу дерев, які захищали гірські схили від вітрів і води, зрубали під корінь місцеві "бізнесмени" та підприємці-зайди.

Утім, в інших областях України ситуація не краща. Адже що менше лісів, то гірша екологічна ситуація, яка "завдяки" техногенній катастрофі на Чорнобильській АЕС, промисловим підприємствам, автомобілям та іншим благам цивілізації у нас і так не ідеальна. Щоправда, ділків, які наживаються на несанкціонованому вирубуванні лісу, це навряд чи турбує. Як нарікала на засіданні уряду прем"єр Юлія Тимошенко, "в цій галузі десятиліттями панували кримінал, блат і корупція".

Уперше за 18 років незалежності влада береться рятувати ліси. Напередодні професійного свята працівників лісового господарства Тимошенко зібрала в Кабміні фахівців, щоб обговорити головні питання: що і як потрібно зробити для реанімації галузі та скільки це потребуватиме коштів.

Юлія Тимошенко пообіцяла, що уряд ухвалить ряд нормативних актів, які допоможуть навести лад у лісовому господарстві. А воно займає 15% території України.

Якщо використовувати ліс грамотно і з розумом, можна отримувати з нього величезну користь, не завдаючи шкоди, переконана прем"єр. Наприклад, слід цілеспрямовано і продумано застосовувати лісові багатства як поновлюване джерело сировини для генерації енергії, що в перспективі допоможе країні досягти енергетичної незалежності.

Україні довелося достроково погасити 753 мільйони доларів зовнішніх позик

Кабмін має намір затвердити стратегію "Ліси України" на найближчі п"ять років, у рамках якої буде впорядковано сфери функціонування лісового господарства.

І хоча в цій галузі непочатий край роботи, Юлія Тимошенко подякувала її працівникам. Адже, попри кризу, вони нарощували обсяги виробництва й темпи своєї праці.

Також прем"єр-міністр розповіла про те, хто і що заважає їй нормально працювати. Зокрема нагадала про часи, коли уряд очолював Віктор Янукович. Він зі своєю командою напозичав грошей, нібито на тривалий термін — 10–12 років. Але зараз кредитори терміново зажадали повернути кошти. При цьому вони посилаються на відповідні пункти угод. Виходить, Янукович усіх обдурив. Так, нещодавно Україні довелося достроково погасити $753 млн зовнішніх позик. "Наш уряд повернув зовнішні позики у розмірі більше 7 мільярдів гривень. Це екстраординарна сума для бюджету. Цю позику здійснив уряд Януковича-Азарова в останній рік перебування при владі", — заявила Юлія Тимошенко.

Кабмін також ухвалив рішення щодо листонош. Вони отримують чи не найменшу зарплату в країні. "Сотні тисяч людей, які працюють у цій сфері, не можуть утримувати свої сім"ї на ці зарплати", — підкреслила прем"єр-міністр і пообіцяла з 1 жовтня істотно підвищити оплату праці поштарям.

Політичні експерти відзначають, що уряд переграє своїх опонентів, оскільки повідомляє економічно обґрунтовані добрі новини. "Люди втомилися від негативу, компромату, від страхітливих прогнозів і поганих звісток", — каже політолог Сергій Таран.

Директор Інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко має власне пояснення. "Кризова ситуація завжди вимагає, щоб на чолі уряду стояла вольова людина. Людина, яка може свої волю й енергію обернути на благо і на вирішення кризових питань".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко зайнялася лісом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі