вівторок, 07 серпня 2007 19:28

Тимошенко вирішила поправішати

З головою Центру досліджень політичних цінностей Олесем Донієм, 36 років, говоримо про з"їзд Блоку Юлії Тимошенко, що відбувся в неділю, 5 серпня.


Чи здивував вас виборчий список БЮТу?

— Ні. І це можна розглядати як з позитивної, так і з негативної точки зору. З одного боку, БЮТ показав себе силою, яка дотримується свого слова, що, безумовно, є плюсом. Юлія Тимошенко обіцяла, що всі, хто залишився вірним БЮТу й не перейшов до правлячої коаліції, й надалі будуть у списку. Так і сталося. Це підвищує її рейтинг як серед членів блоку, так і серед виборців. З іншого ж боку, функція дострокових виборів із ротації еліт не буде виконана — фактично всі залишилися на своїх місцях.

Можна говорити про те, що БЮТ став більш монолітним?

— Так, він поступово цементується. Хоча про єдину партію говорити ще зарано.

Майданівська сторінка вже перегорнута

Які враження в вас залишилися від форми проведення з"їзду?

— Вона викликала деякий скепсис. Одноманітний білий одяг усіх учасників більше нагадував з"їзд, наприклад, Компартії в Китаї чи засідання якоїсь секти.

А до позитивних моментів я б відніс презентовану нову програму БЮТу "Український прорив". Попри всю критику, я вважаю великим успіхом блоку той факт, що вона несе в собі дуже потрібний зараз нашій країні позитивний міф — про можливість кращого життя.

Тимошенко заявила, що збирається отримати 39 відсотків голосів виборців. Це реально?

— Поки що жодне соціологічне опитування не підтверджує реальність цієї цифри. З боку Юлії Володимирівни це просто спроба мобілізувати свій електорат за допомогою виставляння вищої планки. Так само роблять й інші політичні гравці.

На з"їзді БЮТу вперше за два роки не було згадано Майдан та його цінності. Зате в риториці Тимошенко постійно звучали слова "патріотизм", "український" тощо. БЮТ змінює імідж?

— Очевидно, що майданівська сторінка в новітній історії України вже перегорнута. Тимошенко змінює свій імідж у бік його українізації. Про це свідчить і національний костюм, у якому Юлія Володимирівна з"явилася на з"їзді. Це означає, що вона рухається вперед. Більше того, українізація дуже скоро торкнеться і програмних засад партії.

Тобто БЮТ змінить ще й свою ідеологію?

— Так. Донедавна блок позиціонував себе як лівоцентристську силу, а його лідерка говорила про бажання вступити до соціалістичного інтернаціоналу. Тепер на з"їзді був присутнім представник Європейської народної партії, яка є правоцентристською. Тобто Тимошенко майже відкрито заявила про свої претензії на весь націонал-демократичний електорат. Вона вирішила поправішати, бо відчула соціальний запит на це.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вирішила поправішати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі