четвер, 11 лютого 2010 17:02

Тимошенко переміг не Янукович

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Тимошенко програла. Як завжди важко добираючи слова й зв"язуючи речення, радіє перемозі реваншист Янукович. Найняті ним "майданники" відтанцьовують під ЦВК свої гроші.

Трагедії немає. Усе найгірше, що може на сьогодні бути з державою, поступово сталося протягом кількох останніх років. Політичне дикунство в парламенті й поза ним, нестабільність, повсюдна корупція, знищене судочинство, відсутність украй потрібних для держави реформ, ненажерливість можновладців зробили її руїною, на якій і керуватиме тепер прихильник "поета" Антона Чехова та поетеси "Анни Ахметової".

Президентство красномовної прем"єрки так само не було би благом — хіба що картинка в телевізорі естетичніша. Природа БЮТу й Партії регіонів приблизно однакова. Перемогла би Тимошенко — дерибанили б країну її соратники. А так будуть "регіонали", приблизно тими ж методами і з такою ж інтенсивністю.

Можливо, є персональна трагедія для Тимошенко. На її виборчу кампанію викинуто мільярди гривень, задіяно потужний державний адмінресурс. За Тимошенко агітували майже всі популярні співаки. Заангажовано купу політологів й економістів, які щедро розхвалювали прем"єрку. Її реклама просто лізла з усіх щілин: радіо й телебачення, газети й біл-борди. Було знищено конкурентів Тимошенко на помаранчевому полі — Ющенка і Яценюка. Роздано купу соціальних подачок.

І все виявилося марним. Натомість Тимошенко очікують невеселі політичні перспективи. Можливо, цей фінал з Януковичем був її єдиним шансом здобути президентську булаву — та замість цього тепер постають проблеми із прем"єрством. Очевидно, від неї до переможця виборів побіжать соратники й союзники. Її довірена особа й головний славослов Леонід Кравчук уже за годину після закриття виборчих дільниць заявив про лояльність до Януковича.

Той набрав близько 49% — приблизно те ж саме, що й на минулих президентських виборах. Завданням Тимошенко було принаймні мобілізувати на свою підтримку "помаранчевих" виборців. Проте добре доклавшись до дискредитації чинного президента, другим Ющенком вона не стала.

Звісно, більшості країни буде соромно за президента Януковича. Але й співчуття до Тимошенко навряд чи доречне. У будь-якому разі, Україну очікують похмурі перспективи. Втім, серед нинішнього суцільного негативу одна річ вселяє оптимізм: насправді Тимошенко переміг не подібний до неї Янукович. Поразки прем"єрка зазнала від набагато освіченіших, розумніших, більш європейських за нього людей, які не підтримали у другому турі жодного з кандидатів. Саме тих чотирьох із хвостиком відсотків не вистачило їй для перемоги.

Перемогла би Тимошенко — дерибанили б країну її соратники. А так будуть "регіонали"

Безперечно, це були її потенційні виборці — але найвимогливіші, найбезкомпромісніші й мислячі люди, яких не переконаєш величезними біл-бордами, проплаченою агітацією з вуст зірок естради чи замовним славослів"ям у пресі. Вони вчинили так, як має робити сучасний європейський громадянин. Не пробачати невиконаних обіцянок — наприклад, скасування призову в армію або повернення вкладів Ощадбанку. Не забувати про неприпустимі політичні кроки — такі як домовленості Тимошенко з Януковичем про поділ влади на двох або її співпрацю з Віктором Медведчуком. Голосувати проти очевидного політичного шахрайства: у виконанні Тимошенко такими були обіцянки вступити до ЄС за першу президентську каденцію, надавати після виборів кредити під низькі відсотки та інше.

Таких виборців в Україні значно більше, ніж ті 4 відсотки, які у другому турі проголосували проти обох. Є вони і на сході. Багато хто просто не прийшов на дільниці: низька для українських президентських виборів явка в 69% є тому свідченням. Вимогливість людей до політика, державного діяча, безкомпромісність у цьому — це одна з найголовніших передумов для створення успішного суспільства та побудови сучасної європейської держави. Якщо це буде в Україні, тоді не виходитимуть у другий тур президентських виборів такі політики як Тимошенко чи Янукович, не правитиме в Києві Черновецький, а парламент буде справді законодавчим органом, а не цирком і місцем лобіювання бізнесово-політичних інтересів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко переміг не Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі