вівторок, 27 лютого 2007 16:12

Тимошенко не сприйматимуть так, як колись Ющенка

Сьогодні лідерка БЮТу Юлія Тимошенко відлітає з візитом до Сполучених Штатів. У Вашингтоні вона має зустрітися з віце-президентом США Діком Чейні, держсекретарем Кондолізою Райз, представниками законодавчих і бізнесових кіл, з політичними експертами, вченими та пресою.

— Як для лідера опозиції, рівень її офіційних зустрічей високий, — каже президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 44 роки. — Американців насамперед цікавитиме погляд лідерки опозиції на події в Україні.

Очевидно, прогнозує експерт, під час вашингтонських зустрічей Тимошенко йтиметься про протистояння опозиції та коаліції, можливість дострокових виборів тощо.

— Усі послання й сигнали Тимошенко будуть сприйняті в США досить схвально, — припускає Коломієць. — Можливо, вищі американські посадові особи прогнозуватимуть розвиток ситуації в Україні, виходячи з отриманої від неї інформації.

2003 року до Сполучених Штатів їздив тодішній український опозиційний лідер Віктор Ющенко. До нього поставилися дуже уважно, прислухалися.

— Аналогії між нинішнім візитом Тимошенко і тодішнім Ющенка проводити не варто. Бо змінилося ставлення Америки до нашої країни, — каже директор Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 36 років. — Тоді була двополярна схема сприйняття України: умовно злочинний режим Кучми з одного боку — і ліберальна, проєвропейська і проамериканська опозиція з Ющенком на чолі.

Після помаранчевої революції американці зрозуміли, що ситуація набагато складніша, вважає політолог. І хоча лідерка БЮТу лякає їх непередбачуваністю і радикалізмом, за відсутності перспективної опозиції їм доводиться співпрацювати з тим, хто є. Тому вони готові придивлятися до Тимошенко, Януковича та інших, вибираючи з-поміж них менше зло.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не сприйматимуть так, як колись Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі