середа, 15 березня 2006 17:13

"Тимошенко не наполягає на тому, щоб її висували прем"єром"

  Олег Білорус: створення коаліції неминуче
Олег Білорус: створення коаліції неминуче

Лідер парламентської фракції Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус, 67 років, говорить про можливу участь БЮТу в помаранчевій коаліції, перспективи реваншу опозиції та можливе прем"єрство Юлії Тимошенко.

Чому так виходить, що ім"я Юлії Тимошенко останнім часом фігурує у великій кількості різних скандалів?

— Скандалізація політичного діяча — це спроба збити його зростаючий рейтинг. Застосовуються спеціальні програми, проекти, винаходи. Проте жодна скандалізація не може змінити загальної тенденції. Люди висловлюють Юлії Тимошенко довіру. Вона стане визначальною для її успіху на парламентських виборах.

Говорять про висунення БЮТ надто егоїстичних умов підписання угоди про помаранчеву коаліцію ще до виборів...

— Про жодні егоїстичні умови й вимоги Юлія Володимирівна мови не веде. Вона не раз казала: хто одержує найбільше відсотків голосів на виборах, той і має право формувати уряд. Тимошенко наголошувала, що не наполягає на своєму прем"єрстві. Нехай це вирішує народ і велика демократична коаліція. Якщо така буде створена.

Я виключаю і спікеріаду, і прем"єріаду

А от наші партнери кажуть: мовляв, незважаючи на результати виборів, кандидатом в прем"єри має бути тільки Єхануров. Це взагалі абсурд, бо перекреслить результати народного волевиявлення.

Усе ж таки, чи уявляє БЮТ свою участь в цій коаліції без Тимошенко-прем"єра?

— Якщо "Наша Україна" набере більше за наш блок голосів, то ми й не висуватимемо свого кандидата у прем"єри. Але БЮТ має низку інших умов формування коаліції. Це стосується питань  енергетичної безпеки, забезпечення України газом та нафтою.

І ці ключові питання захисту національних інтересів не можуть бути предметом торгу під час переговорів про створення коаліції до виборів. На них Блок Юлії Тимошенко наполягатиме й далі.

Чи задовольнила б БЮТ посада голови Верховної Ради для Юлії Тимошенко?

— Розмови на цю тему останнім часом ведуть, і це виглядає дуже дивно. Мовляв, треба Юлії Володимирівні запропонувати посаду голови Верховної Ради.

Усе ще попереду. Сьогодні ж цього вирішувати не можна. Юлія Тимошенко чітко сказала: зараз не час роздавати посади, бо це може заблокувати і співробітництво, й самі переговори.

Посади розподілятимуть тоді, коли ми матимемо нові депутатські мандати. Коли всі побачать, кому і як народ довіряє.

Післявиборна помаранчева коаліція на базі "Нашої України", БЮТ і соцпартії — це реально?

— Створення коаліції неминуче. Цього вимагає нова Конституція, інтереси народу та держави. Але було б краще створити її до виборів. Щоб після них швидко, впродовж місяця розглянути всі організаційні питання і сформувати уряд. Не робити паузи в управлінні державою, забезпечити єдність усіх гілок влади.

У разі чого БЮТ може створити коаліцію з Партією регіонів?

— Це виключається! Для цього немає ні ідеологічного, ні політичного, ні стратегічного підґрунтя. Про це навіть мова не йде.

Якщо БЮТ не захоче створювати коаліцію з "Регіонами", а з "Нашою Україною" ви не домовитеся — тоді що, розпуск парламенту?

— Думаю, ніхто парламент не розпускатиме. Парламент є і буде здатним до внутрішньої самоорганізації. За місяць він сформує коаліцію, структури Верховної Ради, її керівні органи. Далі у відведений Конституцією термін сформує уряд. Я виключаю і спікеріаду, і прем"єріаду. Тому що в парламенті буде багато поміркованих і досвідчених людей. І вони виходитимуть з інтересів народу, а не зі своїх власних, егоїстичних.

Ви заперечуєте можливість союзу з Партією регіонів. Але ж БЮТ разом з "Регіонами" і комуністами відправляв у відставку уряд Єханурова?

— Ми не голосували за призначення уряду Єханурова. І тому були зобов"язані голосувати за його відставку. Отож, наша лінія є логічною. Сказавши "а", ми говорили і "б". А те, що так проголосували й інші, — це їхня справа та їхня позиція. Ці речі абсолютно не пов"язані і якоїсь змови тут не було.

Після відставки уряду ситуація в Україні поліпшилася?

— Суть у тому, що, підписавши таємні угоди про передачу українського газового ринку і газотранзитної системи якійсь підозрілій напівкримінальній зарубіжній фірмі "РосУкрЕнерго", уряд Єханурова зрадив національні інтереси України.

Тимошенко сказала: зараз не час роздавати посади

Він поставив під смертельну загрозу економічну безпеку нашої держави, її суверенітет. Ми не могли не реагувати. Тому показали урядові "жовту картку". Перевели його зі статусу повноцінного в статус виконувача обов"язків. Щоб надалі озирався і не порушував Конституцію.

Чи прем"єрство Януковича означатиме реванш опозиції і що робитиме в цьому разі БЮТ?

— Я не вірю в те, що уряд очолить Янукович. Якщо ж так станеться, то це буде повний реванш старої влади, кучмівської системи. У такій ситуації Блок Юлії Тимошенко буде в опозиції.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко не наполягає на тому, щоб її висували прем"єром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі