пʼятниця, 13 грудня 2019 05:31

Тільник убив косоворотку

У Росії не носять ­національного одягу. Під час народних гулянь на вулицях легко зустріти тільник, лише не косоворотку. Це рельєфно виглядає на тлі України, де вишиванка впевнено прописалася в побутовому гардеробі.

Косоворотку не одягають на державні заходи та народні свята. У Росії вона — маркер "міських божевільних". Оскільки РФ так і не сформувалася як національна держава. Імперія з'явилася значно раніше. Московське царство розрослося до Російської імперії. Згодом її замінила радянська. У ­1990-ті вона стислася в розмірах, але імперією бути не перестала.

Імперії суперечить ідея національної держави. Вона змушена шукати спільні сенси для різноманітних конфесійних та етнічних груп. Заперечує національне. Має відповісти на запитання, чому дагестанець і бурят повинні жити в одній державній системі. Всі розмови про "духовні скріпи" саме звідти — зі спроби одружити коня і лань. Імперія змушена створювати наднаціональний обрис, який переконував би колонії — чому їм потрібно жити під спільним дахом. Звідси всі пошуки нової імперської ідеї, розмови про "русский мир", "суверенну демократію", "євразійську наддержаву".

Косоворотка програла тільнику не випадково. В основі імперії — армія. Саме вона дає змогу здійснювати поглинання "чужого" й оборону "свого". Тому армійські атрибути переходять у категорію "цивільного повсякденного".

Російські націоналісти — це абсурд. Націоналісти в Росії можуть бути лише імперськими. Закликати до обнулення чужих ідентичностей. До перетравлювання інородців. До розчинення народів і мов — на честь торжества імперської ідеї. Весь їхній рецепт "націо­нального" зводиться до формули "оголосимо всіх росіянами, а хто не погодиться — покараємо".

У Росії немає національного проекту. Єдина формула існування цієї території зведена до імперської логіки — з її традицією поглинання та розчинення. Тому тільник убив косоворотку. Тепер намагається зробити те ж із вишиванкою.

Зараз ви читаєте новину «Тільник убив косоворотку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі