четвер, 24 квітня 2008 14:06

Тестування розпочалося спокійно

 

Незалежне тестування випускників шкіл цього тижня перетворилося з освітньої проблеми на політичну. Назрівав скандал — говорили навіть про скасування процедури. Проте спеціальне урядове засідання в середу пройшло мирно.

Тестування триватиме. Оцінки за нього використовуватимуть при вступі до вищих навчальних закладів — абітурієнтам уже не потрібно буде складати вступні іспити. Головною причиною переходу на таку систему називають боротьбу з хабарництвом в університетах та інститутах. Уперше зовнішнє оцінювання в Україні відбулося 2003 року — як експеримент для охочих. Цього року воно стало обов"язковим для всіх, хто збирається вступати до внз.

— Незалежне тестування — це прогресивна форма оцінювання знань. Це така модель, котра мінімізує корупційні дії. Про це свідчить світовий досвід, — заявляє прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 47 років. — Але ми маємо використовувати світовий досвід розумно, поетапно і професійно. Щоб не перетворити боротьбу з корупцією на боротьбу з нашими дітьми.

22 квітня відбулося перше тестування — з української мови та літератури. Незважаючи на пристрасті, все відбулося спокійно. Під наглядом понад 6 тис. незалежних спостерігачів участь у ньому взяли 460 282 людини. Решта пройде тестування до 4 червня за затвердженим Міносвіти графіком. Ті, хто не зміг з об"єктивних причин написати тести, зможуть зробити це з 26 червня по 4 липня. Не пізніше як за десять днів після обробки результатів кожному учасникові  надсилають відповідні сертифікати, які вони потім подають до внз.

Напередодні за тестування взялися політики. Мало хто з політичних сил не покритикував нову систему або не виступив на її захист. Зокрема, Партія регіонів вимагала від Кабміну скасувати безальтернативність зарахування до вищих навчальних закладів лише за результатами тестів.

— Звичайно, кожен хоче заробити на цій темі дивіденди, — каже 37-річний Роман Кобець, керівник Інформаційного центру незалежного оцінювання. — Українці — консервативна нація. Будь-які реформи сприймають із пересторогою — аби не було гірше. Зрозуміло, що від упровадження тестування хтось виграє, хтось — ні. Тому й протидіє. Але ось складуть діти ці 11 тестів, у суспільстві зникне страх перед невідомим, ажіотаж навкруги цієї теми впаде.

Участь у тестуванні взяли 460 282 людини

Таке тестування є традиційним для багатьох країн. На нього перейшли майже всі держави колишнього СРСР. Проте кожна адаптувала цю систему під себе.

Окрім тестів, мають бути додаткові механізми оцінювання знань та здібностей абітурієнта — бо тестування може "відсікати" таланти. У цьому переконаний 32-річний Юрій Гаврилечко з Фонду суспільної безпеки.

— Тест як інструмент перевірки має право на існування, — додає він. — Але повинно бути щось іще. Тест розрахований на середній рівень, а ось талановиті чи вузькопрофільні діти не завжди можуть його скласти. До них має бути інший підхід. Не можна всіх міряти лише тестами.

Окрім боротьби з хабарництвом, серед причин доцільності впровадження такої системи  54-річний директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук називає перевірку тестів комп"ютером, а не педагогами. Це дозволяє уникнути суб"єктивізму оцінювання та гарантує секретність інформації.

— Ми задоволені тим, як відбулося зовнішнє тестування з української мови та літератури. Інформації про те, що якісь організаційні недоліки могли вплинути на результати тестів, на сьогодні немає, — зауважує він.

Відповіді на тести з посиланням на джерело з"явилися на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти ввечері 22 квітня. Ті посилання мають довести, що завдання не виходять за рамки шкільної програми, зазначають у Центрі. Але сайт не працював. Мабуть, через велику кількість відвідувачів.

У США тестують уже 40 років

В Англії тестування проводить незалежна зовнішня інституція. За його результатами складають рейтинги шкіл, які навіть друкують у газетах. У США незалежне тестування практикують уже 40 років Але при зарахуванні студентів університети враховують також шкільні оцінки та досягнення у спорті. Інколи абітурієнти пишуть есе. Зовнішнє тестування нещодавно запровадили у Киргизстані, Узбекистані та Азербайджані. Грузинських дітей тестують із 2005-го. Незалежне оцінювання там вважають найвдалішою реформою нової влади, яка ще й скоротила кількість університетів — із 400 залишилось 100. Понад 10 років незалежне тестування проводять у Литві. У Росії тести остаточно замінять вступні іспити 2009-го.
В Австралії, Болгарії, Італії, Словенії, Угорщині та Фінляндії до вузів зараховують на підставі випускних іспитів. Найлояльнішою є німецька система освіти. До вищих навчальних закладів потрапляють усі абітурієнти. За неуспішність студентів відсіюють.

Наталія ОВДІЄНКО

Зараз ви читаєте новину «Тестування розпочалося спокійно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі