четвер, 03 липня 2008 18:09

Тарифи Укрпошти є меншими від тарифів конкурентів

  Таїсія Замкова: ”Підвищення тарифів суттєво не вплине на гаманці пересічних громадян”
Таїсія Замкова: ”Підвищення тарифів суттєво не вплине на гаманці пересічних громадян”

Із 23 червня 2008 року введено в дію нові граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв"язку. Чому це сталося, розпитуємо виконуючу обов"язки генерального директора УДППЗ Укрпошта Таїсію Замкову.

Таїсіє Федорівно, чим керувалася Національна комісія з питань регулювання зв"язку України при прийнятті такого рішення?

— Запровадження нових тарифів зумовлено низкою чинників. Так, тарифи на універсальні поштові послуги не змінювалися з вересня–листопада 2005 року. За цей час у країні значно підвищився рівень мінімальної заробітної плати, різко зросли ціни на паливо-мастильні матеріали, енергоносії тощо. Це призвело до значного зростання витрат підприємства і збитковості універсальних послуг, коли відповідні тарифи не покривали фактичної собівартості надання послуг.

Відтепер в середньому на 40 відсотків підвищено рівень тарифів на послуги з пересилання письмової кореспонденції (карток, листів, бандеролей) у межах України та посилок без оголошеної цінності масою до 10 кілограмів до країн СНД. Зокрема, пересилання поштової картки або простого листа до 20 грамів нині коштує 1 гривню — без урахування ПДВ. А було 70 копійок. За доставку рекомендованого листа масою до 20 грамів включно організації тепер платитимуть 2 гривні (стара ціна — 1,45), а люди — 1,80 гривні замість 1,30, без урахування ПДВ.

Тарифи на пересилання простої та рекомендованої письмової кореспонденції за межі країни залишаються без змін. Як і тарифи на пересилання посилок масою до 10 кілограмів по Україні та за її межі, крім країн СНД.

Середньорічне зростання обсягів письмової кореспонденції в Україні становить 3,4 відсотка, що відповідає загальносвітовій тенденції, а посилок — 18 відсотків. Три з чотирьох посилок надходять від корпоративних клієнтів.

Отже, перегляд тарифів є вимушеним кроком для Укрпошти?

— Безумовно, крок вимушений.

А куди спрямовуватимуться отримані від нових тарифів кошти?

— Насамперед — на збільшення заробітної плати працівників поштового зв"язку, адже в загальних витратах підприємства вона, із нарахуваннями, становить 75 відсотків. В Укрпошті лише листонош — понад 46 тисяч. Вони працюють у складних, почасти небезпечних умовах. У першому кварталі цього року середня заробітна плата листонош становила 678,2 гривні, що більш ніж удвічі нижче, ніж по народному господарству України (1619 гривень). А загалом середня зарплата штатного працівника підприємства за цей період — 932,2 гривні.

Листоноші в першому кварталі цього року заробляли в середньому 678 гривень на місяць

Плинність кадрів становить понад 20 відсотків, що негативно впливає на конкурентоспроможність Укрпошти. Запровадження нових тарифів сприятиме стабільній роботі підприємства, дозволить покращити якість послуг, зберегти їх доступними на всій території країни, адже мережа підприємства налічує понад 15 тисяч об"єктів поштового зв"язку, із них понад 12 тисяч у сільській місцевості.

Таїсіє Федорівно, ріст цін на яку продукцію зачіпає Укрпошту найбільше?

— На паливо-мастильні матеріали. Щодоби 4400 автомашин доставляють і забирають поштові відправлення по всій Україні. І вони, даруйте, заправляються не повітрям, а пальним… А їх річний пробіг становить понад 100 мільйонів кілометрів. Крім того, електроенергія, оренда приміщень тощо. Це призвело до значного зростання витрат Укрпошти і збитковості універсальних послуг.

На яку суму за рік споживає універсальних послуг поштового зв"язку середньостатистичний українець?

— На 2,25 гривні. Тому підвищення тарифів суттєво не вплине на гаманці пересічних громадян. А в загальних обсягах пересилання письмової кореспонденції в межах України майже 80 відсотків становить ділове та комерційне листування.

Які ціни на такі послуги в інших країнах?

— Приміром, за пересилання в Україну посилки вагою 5 кілограмів наземним шляхом із Росії треба заплатити 146 гривень, із Казахстану — 177. А пересилка такої ж ваги з України до цих країн коштує 67 гривень 90 копійок. Інший приклад. Вартість пересилання простого внутрішнього листа до 20 грамів становить у гривневому еквіваленті в Литві — 3,37, Грузії — 2,40, Росії — 1,39, Німеччині — 4,41, Польщі — 4,81, Угорщині — 2,89.

До того ж діючі тарифи Укрпошти є меншими від тарифів конкурентів — як офіційних, так і прихованих, що діють на внутрішньому ринку послуг поштового зв"язку. Нині споживач у містах може сам обирати, чиїми послугами скористатися. А в селах Укрпошта, як правило, — це єдиний зв"язок зі світом. Тому держава має бути зацікавлена в подальшій безперебійній роботі національного оператора поштового зв"язку.

Укрпошта надає універсальні послуги поштового зв"язку за регульованими тарифами на всій території України.
До універсальних послуг поштового зв"язку в нашій країні належать: пересилання внутрішніх і міжнародних простих і рекомендованих поштових карток, листів, бандеролей, секограм, посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг.

Зараз ви читаєте новину «Тарифи Укрпошти є меншими від тарифів конкурентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі