Ексклюзиви
четвер, 17 липня 2008 15:43

"Тарас Шевченко і Леся Українка не є геніальними"

  Валентин Бадрак: ”Юлія Тимошенко нині керує, бо в нашій політиці немає сильних чоловіків”
Валентин Бадрак: ”Юлія Тимошенко нині керує, бо в нашій політиці немає сильних чоловіків”

Автор книг "Стратегії геніальних чоловіків", "Стратегії геніальних жінок" та "Стратегії злих геніїв" Валентин Бадрак, 40 років, вважає, що в українській політиці немає жодної геніальної людини.

Наскільки українське середовище сприятливе для появи геніїв?

— Геніальність не має національності чи кордонів. Наприклад, коли хімік Альберт Ейнштейн зрозумів, що не зможе втілити свої ідеї в Європі, то переїхав до Америки. Так само не існує виключно російських геніїв чи українських. Російський філософ Олена Блаватська, яка написала твір "Таємна доктрина" та створила нову форму об"єднання західної та східної світових релігій, народилася в Дніпропетровській області. Автор першого в світі серійного вертольоту, вчений-авіаконструктор Ігор Сікорський жив в Україні, проте реалізувався у США.

Утім формуватися генію в Україні важко в умовах існування її двох різних частин. Коли Західна Україна більше тяжіє до утвердження законності, порядку та традицій, то Східна — архаїчна, її приваблює імперська Росія. Хоча сучасні вітчизняні митці схильні до геніальності. Євгенія Гапчинська — у живопису, Олег Пінчук — у скульптурі, Андрій Курков — у літературі.

Кого все ж таки можна вважати українським генієм?

— Геніальність — це коли створюється щось таке, що вплинуло б на світову свідомість. Ті ж ідеї Олени Блаватської про єднання релігій близькі й Росії, й Америці. А от Леся Українка, Тарас Шевченко — постаті видатні, проте не генії. Шевченка не поезія зробила видатним, а ідея гострого відчуття волі. У Вашингтоні йому поставили пам"ятник не як поету, а саме як борцю за свободу. Проте всі ці речі суб"єктивні. Хтось схильний вважати геніальною Мадонну, хтось — Лесю Українку.

А, скажімо, Тимошенко є геніальною?

— В українській політиці немає жодного генія. В Юлії Тимошенко багато особистих якостей, та гонитва за владою заважає їх розкрити. Конструктивний за мисленням Ющенко не має політичного майбутнього як сильний лідер нації. Він увійде в історію як людина, під ім"я якої люди зібралися на Майдані за демократію і проти автократії. Та це не привід вважати його геніальним.

Які ознаки геніальності людини?

— Є три етапи формування генія. Перший і найскладніший — народження ідеї. Придумати щось нове та геніальне та мати послідовників у всьому світі можуть і на перший погляд люди несерйозні та неосвічені. Другий етап геніальності — воля. Навіть якщо не було натхнення, письменник Джек Лондон все одно сідав за стіл і примушував себе писати. Третій етап — треба щось робити для донесення своєї геніальності людям. Будь-яка геніальна ідея може померти разом із автором, якщо він не турбується про її поширення. Приміром, сербський та американський фізик Нікола Тесла не надто піклувався про поширення своїх ідей. Тому в історії він відомий менше за інших.

В яких життєвих умовах має перебувати людина, щоб зрости генієм?

— Найважливішими є перші роки життя. Якщо людина народилася у важких соціальних умовах, із дитинства переживала стреси та погане до неї ставлення, у неї вироблялося чітке бажання довести світові свою унікальність. З"являлася сильна мотивація до навчання, знань. Яскравий приклад — Леонардо да Вінчі. Він був незаконно народженим, замкнутим, із комплексами. Але це з дитинства стимулювало його до того, щоб довести: він — кращий.

Леонардо да Вінчі був незаконно народженим, замкнутим, із комплексами

Серед жінок прикладом є подвійний лауреат Нобелівської премії, фізик та хімік Марія Склодовська-Кюрі. У неї рано померла мати. Вона змушена була працювати гувернанткою. І тому з дитинства зрозуміла, що лише глибокі знання допоможуть досягти успіху.

Чи відрізняються за геніальністю жінки від чоловіків?

— Чоловік завжди орієнтований на досягнення — у політиці, бізнесі, мистецтві. Перед жінкою ж постає проблема вічного вибору: або самостійно просуватися життям, або ж допомагати  чоловікові.

Але є й такі жінки, що утворюють із чоловіком впливову пару. Прикладом є Микола та Олена Реріхи. Окремо Реріха критикують як митця, мислителя та громадського діяча. А його й дружину вважають геніальною парою. Інший приклад — інтелектуали-мислителі Жан-Поль Сартр та Симона де Бовуар. Серед сучасних пар такою був союз Горбачових. Причому Раїса була набагато сильнішою за свого чоловіка Михайла.

Які геніальні пари були в Україні?

— Найяскравіша — Ярослав Мудрий та його шведська дружина Інґеґерда, в християнстві Ірина. Саме завдяки їй Ярослав став великим князем Київської Русі. Народився він кульгавим, із дитинства відчуженим від свого батька Володимира Великого. Був слабким дипломатом та полководцем. А Ірина змогла проявити себе як дипломат, у стосунках із військом.

Сьогодні особливо гострою для жінки є дилема: допомагати чоловікові чи обрати самостійний шлях. Чоловіки послабшали, настала ера фемінізму. Жінки змушені проходити свій особистий шлях. Агріппіна-молодша тому й узяла владу колись у свої руки, бо її оточували слабкі чоловіки та не було на кого спертися. Юлія Тимошенко нині керує, бо в нашій політиці немає сильних чоловіків. Але от у Росії немає й найближчим часом не буде такої сильної та незалежної жінки-політика, яку маємо в Україні. Там чоловіки до цього підходять по-азіатському й дозволяють жінці бути лише їхнім помічником.

Зараз ви читаєте новину «"Тарас Шевченко і Леся Українка не є геніальними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути