четвер, 24 квітня 2008 14:05

"Так само Гітлер піклувався про німців у Чехословаччині й Польщі"

  Станіслав Кульчицький: ”Україна мусить пам’ятати всі трагедії, що сталися через наше перебування в складі імперії”
Станіслав Кульчицький: ”Україна мусить пам’ятати всі трагедії, що сталися через наше перебування в складі імперії”

Цього тижня агентство УНІАН розмістило повний текст скандальної промови російського президента Володимира Путіна, яку він виголосив у Бухаресті під час саміту НАТО-Росія. У тій її частині, що стосується України, глава РФ фактично пригрозив розпадом нашої держави в разі інтеграції до Альянсу. Він заявив:

"... В Україні там третина взагалі етнічні росіяни. Із 45 мільйонів людей за офіційним переписом тільки 17 мільйонів росіян. Є регіони, де взагалі тільки російське населення живе, скажімо в Криму. 90 відсотків — це росіяни. Україна в тому вигляді, в якому вона сьогодні існує, була створена в радянський час. Вона отримала території від Польщі після Другої світової війни, від Чехословаччини, від Румунії — і нині ще не всі вирішені прикордонні проблеми на Чорному морі з Румунією. Від Росії великі території отримала на сході та півдні країни. Це складне державне утворення. І якщо внести туди натовську проблематику, інші проблеми, це взагалі може поставити на межу існування саму державність. Там складні внутрішньополітичні проблеми відбуваються. Тож треба діяти дуже акуратно. У нас немає жодного права вето (на вступ України до НАТО. — ГПУ) і бути не може, і ми на це не претендуємо. Але я хочу, щоб усі ми коли вирішуємо подібні питання, розуміли, що й у нас там теж є свої інтереси. Ну, 17 мільйонів росіян на Україні живе. Хто нам може сказати, що в нас там немає жодних інтересів? Південь України — там лише росіяни. Крим просто отриманий Україною рішенням Політбюро ЦК КПРС. Навіть не провели державних процедур із передачі цієї території. Ми нічого не намагаємося збурювати, дуже акуратно діємо, але просимо й наших партнерів діяти також зважено".

Заступник директора Інституту історії НАН України Станіслав Кульчицький, 71 рік, такі відверті висловлювання Володимира Путіна пояснює зміною його державного статусу.

Що думаєте про висловлювання Путіна щодо українських територій?

— Україна завжди була на тій території, яку вона нині займає. Саме тут народжувалися слов"янські племена. З цієї території слов"яни почали далі свій наступ у різні сторони, передусім на Балкани. Це Велике переселення народів відбувалося в п"ятому столітті.

Так, Україна була поділена між двома імперіями — російською та австро-угорською. Тоді ми справді не мали своєї державності. Але ж це не означає, що України не існувало. Вона за свою державність активно боролася. Український народ був таким і в одній, і в другій імперії.

А як щодо того, що Україна нібито отримала від Росії величезні території на сході та півдні?

— Схід та південь України не є корінними українськими землями, але були колись колонізовані саме українцями. Це північне Приазов"я та Причорномор"я. Та й на Кубані згідно з переписом 1926 року проживали 60 відсотків українців. А за переписом 1939 року — чотири відсотки. Багатьох українців — нащадків запорожців — змушували записувати себе росіянами.

Володимир Путін обумовлює російський інтерес в Україні наявністю тут третини етнічних росіян.

В Україні живе не 17 мільйонів росіян, а їх тут 17 відсотків від усього населення. Путін перекрутив цифри.

Чи логічні закиди російського президента щодо того, що Україна отримала Крим без проведення жодних відповідних державних процедур?

— Атаку на Крим ведуть ще з 1991 року. Тому в української сторони був час ретельно вивчити всі бюрократичні процедури, за яких Крим передали Україні. І всіх їх тоді було дотримано.

Тут питання в іншому: чому Крим передали Україні лише 1954 року, а не раніше — в 1917 або 1919 роках? Бо тоді Кремль робив усе для того, щоб Україна отримала якомога менше територій. Мовляв, вона й так надто велика за розмірами та кількістю населення А в 1954 році Микита Хрущов зініціював передачу Криму з нагоди 300-річчя возз"єднання України з Росією. Тоді терористичні сталінські методи 1933 чи 1937 років щодо України вже не діяли. Хотіли прив"язати її якимись ліберальними мотузками.

Але Путін каже, що в Криму живе переважно російське населення.

— Це теж неправда. Росіян у Криму половина. Там багато російськомовних українців. Загалом, коли лідер держави починає надто турбуватися про своїх співвітчизників в іншій країні, це насторожує. Так само 1939 року Гітлер піклувався про німців у Чехословаччині та Польщі. Австрійців теж вважав німцями. Багато хто в Росії теж вважає українців росіянами. Це небезпечно.

То що можуть означати ці висловлювання російського президента?

— Путін продемонстрував світові яскраво виражене імперське мислення. Росія досі хоче бути жорсткою імперією. А Путін починає бути набагато відвертішим, ніж раніше. Це пов"язано зі зміною його державного статусу. Він почувається вільніше.  Говорить те, що думає.

Промова Путіна є політичним посланням. Недаремно заявлено, що інтеграція в НАТО може поставити Україну на межу існування державності. Адже наше входження до Альянсу ставить хрест на планах Кремля щодо України, приєднанні її до Росії в той чи інший спосіб.

Але Україна вже сформувалася як держава. А як нація існувала завжди. Питання лише в тому, чи здатна ще фактично існуюча імперська Росія утримати Україну під своїм впливом. Для нас добре було б, щоб Росія стала демократичною державою. Але зараз це навряд чи можливо. Тому Україна мусить пам"ятати всі трагедії, що сталися через наше перебування в складі імперії. Передусім про Голодомор 1933 року.

Зараз ви читаєте новину «"Так само Гітлер піклувався про німців у Чехословаччині й Польщі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі