понеділок, 29 вересня 2008 17:55

Світова фінансова криза впливає на гривню

Світова фінансова криза впливає на гривню

 На гривню найближчим часом може очікувати подальше здешевлення. Причинами є зростаючий зовнішньоторговельний дефіцит України, зниження цін на чорні метали й очікуваний черговий стрибок цін на газ із початку 2009 року. Далися взнаки й вересневі світові фінансові потрясіння.

На початок 2008-го на нью-йоркській Волл-стріт — головному фондовому майданчику світу — було п"ять інвестиційних банків: "Беар Стернс", "Леман Бразерс", "Меррілл лінч", "Морґан Стенлі" та "Ґолдман Сакс". Такі фінансові установи не займаються отриманням депозитів і видачею кредитів, як їх комерційні брати. Вони напряму купують у корпорацій акції та облігації, формують із них свій портфель, а потім продають його частки. Також зазвичай надають послуги консалтингу при угодах про злиття чи поглинання, виступають  гарантами при розповсюдженні цінних паперів тощо.

Загальні активи "п"ятірки" на початок цього року оцінювали в понад $4 трлн. Це приблизно у 26 разів більше, ніж нинішні активи всієї банківської системи України.

Розпочата в серпні 2007-го криза іпотечного кредитування боляче вдарила по всій фінансовій системі, зачепивши й інвестбанки. Розпочалися масові списання боргів, їхні акції впали в ціні.

Першим завалився "Беар Стернс". У березні цього року його купила компанія "Джи.Пі.Морґан" за $2,2 млрд за умови, що Федеральна резервна система США — аналог нашого Нацбанку — надасть "Беар Стернс" $30 млрд на забезпечення поганих кредитів: тобто таких, що буде важко повернути своєчасно та у повному обсязі. Банк купили по $10 за акцію, тоді як на початку 2007 року вони коштували у 17 разів більше.

За три дні міжбанк підняв курс долара вище офіційних 4,85

14 вересня про звернення до суду із заявою про банкрутство оголосив "Леман Бразерс", а "Меррілл лінч" того ж дня було продано "Бенк оф Америка" за $50 млрд. Відхід із ринків трьох із п"яти інвестбанків викликав суттєвий тиск на ті, що залишилися. "Морґан Стенлі" та "Ґолдман Сакс" змушені були перереєструватися на комерційні банки. Віднині ці фінансові інституції отримали можливість позичати в разі потреби у Федеральної резервної системи.

Різкі коливання на фондових і товарних американських біржах, банкрутство, продаж або зміна статусу найбільших інвестбанків вплинули на фінансові ринки світу. Зачепили вони й Україну та Росію. Падіння вартості акцій в обох країнах було значно істотнішим, аніж у США або Західній Європі.

Позначилося це й на курсі гривні. 16 вересня на українському валютному міжбанківському ринку долар за день виріс на 4,5 коп. Наступного дня — одразу на 11,5, ще через день — на 7,5. Це було викликано зростанням попиту на валюту. Всього за три дні міжбанк підняв курс долара вище офіційних 4,85 й перетнув межу 5 грн за долар. Наступного тижня його курс продовжував зростати й упритул наблизився до кордону офіційного коридору на 2008 рік — 4,85+ 4% — тобто 5,044.

Поки що Національний банк України не виходив на валютний ринок з інтервенціями і не нарощував обсяг виданих кредитів. Питання, наскільки керованим буде курс гривні, залишається.

Зараз ви читаєте новину «Світова фінансова криза впливає на гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі