понеділок, 02 липня 2007 16:22

Швидка допомога стане вибірковою

Серед переліку безоплатних медичних послуг, який незабаром обіцяє скласти та затвердити Міністерство охорони здоров"я, першим пунктом значиться невідкладна медична допомога. Тобто виклик карети "швидкої" залишається чи не останнім форпостом 49-ї та 95-ї статей Конституції про безплатну медицину в нашій країні. Проте у Києві вже зараз вирішили переглянути обов"язковість рейсів машин "03" до пацієнтів.

Тут склали свій реєстр хвороб, на які варто реагувати бригадам швидкої допомоги. Мовляв, до всіх не наїздишся. Медики мають рацію. Бо часто люди викликають їх не за призначенням: витягти кліща, полікувати флюс, вколоти, бо щось у спині защемило? Незабаром таким візитам покладуть край. "03" буде виїжджати лише на екстрені виклики, пов"язані із загрозою життю пацієнта. Решту скарг на здоров"я громадян перекладуть на дільничного лікаря. Навіть якщо у людини схопить серце чи станеться гіпертонічний криз, "швидка" може послати її до місцевого терапевта. От той уже набігається! У нашій районній поліклініці під час епідемій грипу чи сезонних захворювань терапевт може й не відреагувати на виклик — забігатися, забути, не встигнути. Як же він буде ще й працювати "швидкою допомогою" за такого обсягу роботи? Доведеться обирати — до кого бігти насамперед, а хто зачекати може.

Сплачувати близько 50 доларів лише за виклик

А що залишиться робити хворим та їхнім родичам? Хто зможе фінансувати приватну "швидку", буде викликати її і сплачувати близько $50 лише за виклик? А ще ліки, ін"єкції, кардіограми тощо. Для тих, кому відмовить у візиті безкоштовна "швидка", перша допомога стане платною. Щоправда, знайомий лікар не радив мені звертатися до приватних колег із "03". І не через вартість їхніх послуг, а через не дуже високий, як на нього, професіоналізм. Натомість у професіоналізмі звичайної кардіологічної "швидкої" я переконалася. Моя мама знепритомніла, боліло серце, тиск зашкалив. Бригада приїхала хвилин за двадцять. Робили ін"єкції, кардіограму, давали пігулки — не відходили від хворої півтори години, поки їй не стало краще. Врятували маму від інсульту. Я віддячила за їхню працю, хоча ніхто нічого не вимагав. А якщо таке станеться, а кардіологічна "швидка" не приїде на виклик? Страшно уявити.

Щоправда, медики обіцяють надавати невідкладну допомогу всім, кому стане зле на вулиці, хто стане жертвою криміналу тощо. Отож, можливо, почувши відмову за номером "03" прийняти ваш виклик, варто йти надвір і чекати "швидку" там.

Зараз ви читаєте новину «Швидка допомога стане вибірковою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі