пʼятниця, 22 жовтня 2010 06:13

"Суд не може зобов'язати виборчу комісію зареєструвати кандидата"

У Василькові на Київщині міська виборча комісія зареєструвала трьох кандидатів у мери. Від Партії регіонів балотується чинний міський голова Сергій Іващенко, від партії "За Україну!" — Олексій Шекера, від партії "Народна довіра" — Анатолій Боровік. Іще кільком особам відмовили в реєстрації кандидатами, розповідає голова Васильківської міської виборчої комісії 37-річний Олександр Крикунов.

— Якщо документи не в порядку, то виборчі комісії зобов'язані відмовляти у реєстрації кандидатам, — каже. — Наприклад, висуванець від комуністів Станіслав Вашкевич у автобіографії не вказав контактний номер телефону та подав завеликі фотографії. У Володимира Шестакова від партії "Сила і Честь" не було вказано громадської роботи. Відмовили Сергію Хованському від "Собору". В нього у біографії не вказано поточної трудової діяльності, громадської роботи, контактного телефону й нема фотокарток. Відмовили Богдану Корчинському, який ішов від Партії малого і середнього бізнесу. Він також не подав фотокарток і заповнив декларацію за 2010 рік, а не 2009-й. Кандидатів на мери від "Батьківщини" та "Нашої України" не було.

Кандидат від партії "Єдність" Валерій Попович подав заяву старого зразка. У ній не сказано, що він дає згоду на оприлюднення автобіографічних відомостей. Також подав декларацію за 2010 рік, а не минулий. Ми йому відмовили. Київський окружний адміністративний суд нас підтримав. Апеляційний суд 17 жовтня зобов'язав повторно прийняти у нього нові документи. Хоча термін реєстрації закінчився 7 жовтня. Цей суд перебрав на себе повноваження комісії. Він може зобов'язати розглянути повторно. Але не може примусити зареєструвати.

Як вийти з цієї ситуації, адже бюлетені вже друкують?

— Я звернувся по роз'яснення до судді. Нехай мені напишуть, яким чином це робити. Який пункт закону я маю порушити, щоб зареєструвати Поповича? Або нехай напишуть, що мені дозволяють порушити термін подання документів і прийняти у нього заяву. Або ж напишуть, що дозволяють комісії скасувати замовлення на друк виборчих бюлетенів та додатково вписати туди кандидатів. Доки мені суд роз'яснення не дасть, я нічого не виконуватиму. Це наше право, воно передбачено кодексом адміністративного судочинства.


З якими ще проблемами стикалася комісія під час роботи?

— У нас було 140 судових позовів. Деяким партіям ми відмовили у реєстрації списку кандидатів до міськради. Певні з них подали позов від кожного депутата окремо. Загалом у відмові суд нас підтримав. Погодився, що список не відповідає формі, яку встановила ЦВК. Але окремим позивачам позови задовольняє. Як таке рішення виконувати? Тому я звернувся по роз'яснення до судді.


Комісія відмовила багатьом впливовим кандидатам і партіям


— Територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації багатьом кандидатам та політичним партіям — провладним та опозиційним. У тому числі впливовим у місті кандидатам від фінансово-політичних кланів, — каже представник партії "За Україну!" при Васильківському тервиборчкомі 38-річний Ігор Мосійчук. — Термін реєстрації сплинув, а судові процеси тривають. За підписом судді Цвіркун із Київського апеляційного адмінсуду з'явилося рішення, яке зобов'язує комісію реєструвати деяких кандидатів. Вони мали суттєві помилки в документах. Ці помилки не дозволяли їх реєструвати.

16 жовтня з'явилося рішення суду, щоб зареєструвати список до міськради від "Фронту змін". А напередодні, 15 жовтня, лідер цієї партії Арсеній Яценюк розповів у інтерв'ю, що його кандидати до міськради виграли суд у ТВК. Сказав, що після виборів вони ще розберуться із васильківцями. Невже Арсеній Петрович передбачає майбутнє? Якщо ні, то звідки він знав, яким буде рішення судді?


Процес виконання рішення суду має бути прописаний


— Бажано, щоб тут або суд дуже чітко вказав, як виконувати його рішення, або роз'яснення дала Центральна виборча комісія. По них має звернутися тервиборчком, — говорить голова Комітету виборців Олександр Черненко, 34 роки. — Якщо вже порушені терміни реєстрації й така процедура не передбачена законодавством, процес виконання має бути прописаний у рішенні суду. Якщо бюлетені вже друкують, то їх у разі дописування нових кандидатів потрібно знищити й друкувати нові. Це додаткові витрати з бюджету.

Зараз ви читаєте новину «"Суд не може зобов'язати виборчу комісію зареєструвати кандидата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі