понеділок, 19 лютого 2007 15:17

"Створення щороку мільйона робочих місць ситуації не рятує"

  Михайло Папієв: ”Ми збираємося дослідити реальну вартість нашої робочої сили”
Михайло Папієв: ”Ми збираємося дослідити реальну вартість нашої робочої сили”

Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, 46 років, боротися із зарплатами в конвертах збирається перевірками та посиленням відповідальності роботодавців.


Які цьогорічні пріоритети соціальної політики?

— Це підвищення доходів людей, удосконалення оплати праці, подолання бідності — насамперед серед тих, хто працює. Важливим є й соціальний діалог із бізнесом. Президент Віктор Ющенко подав до парламенту відповідний законопроект. Він передбачає ухвалення рішень у царині соціально-трудових відносин у трикутнику "уряд-профспілки-роботодавці". Вони мають разом вирішувати питання зарплатні, пенсійного забезпечення, комунальних тарифів.

Одним із пріоритетів є також підтримка громадян, які не можуть забезпечити себе самостійно. В Україні сьогодні 2,5 мільйона інвалідів. Для них треба створити відповідні умови, підвищити рівень соціальної допомоги, забезпечити працевлаштування. За минулі роки вдалося знайти роботу близько 540 тисячам інвалідів.

Продовжуємо займатися безпритульними, бездоглядними. А також наркоманами. Бо наркоманія — це насамперед соціальна проблема. Маємо напрацювати певні моделі соціальної, медичної та професійної реабілітації таких людей.

Будемо продовжувати пенсійну реформу. Працювати над стабільністю нинішньої солідарної системи та впровадженням накопичувальної. Відповідний законопроект уже подано до Верховної Ради.

Торік реальна зарплатня зросла на 18,3 відсотка

Ми наблизилися також до формування третього рівня добровільного пенсійного забезпечення — через недержавні пенсійні фонди. У держбюджеті на цей рік передбачено кілька мільйонів гривень на створення такого фонду для працівників бюджетної сфери: вчителів, лікарів, працівників культури та соціальної сфери. У майбутньому після виходу на пенсію люди зможуть отримувати гроші і з Пенсійного фонду, і додаткову накопичувальну пенсію, і пенсію з недержавного фонду.

Коли почне діяти накопичувальна пенсійна система?

— Законопроект передбачає, що з 1 січня 2009 року. Та загалом це можливо лише за умови економічного зростання країни протягом двох останніх років. Причому щороку ВВП повинен зростати не менш як на два відсотки порівняно з попереднім роком. Тільки тоді можна спрямовувати частину страхових внесків до Накопичувального фонду. Існує ще низка передумов. Зокрема стовідсоткова виплата пенсій за солідарною системою, впровадження повного персоніфікованого обліку застрахованих осіб, ухвалення відповідних законів тощо.

Пенсійні виплати з Накопичувального фонду доповнюватимуть традиційні пенсії із солідарної системи, тобто з Пенсійного фонду. Вік учасників Накопичувального фонду становитиме не більш як 40 років. Спочатку люди платитимуть до нього два відсотки від заробітної плати, згодом цей внесок буде збільшено до семи відсотків. Зазначу, що внески до Накопичувального фонду будуть власністю громадянина та передаватимуться у спадок. Ну а держава гроші фонду використовуватиме як внутрішні інвестиції в економіку. Цей процес має бути прозорим, а його норми чітко виписані у законодавстві.

Ви казали про боротьбу з бідністю серед тих, хто працює. Як же збільшити заробітні плати?

— Торік реальна зарплатня зросла на 18,3%. Але порівняно із заробітною платою у сусідів, наші заробітки залишаються малими.

Водночас Україна взяла курс на перетворення в конкурентоспроможну державу, що вимагає формування конкурентного ринку праці. Але вже зараз відчувається дефіцит кваліфікованих працівників з багатьох спеціальностях. Насамперед на підприємствах оборонної промисловості, будівництва, торгівлі тощо. Працювати у цих сферах багато наших співвітчизників їдуть до Західної Європи та Росії. Там вищі зарплати. А у нас вони для більшості пропонованих вакансій є меншими за прожитковий мінімум.

Видатки на пенсії становитимуть цього року понад 90 мільярдів гривень

Ми намагаємося щороку створювати мільйон робочих місць, але  ситуації це не рятує. Бо за тією кількістю часто стоїть дуже низька якість робочого місця — і за рівнем оплати праці, і за умовами. Тому ми збираємося дослідити реальну вартість нашої робочої сили, прорахувати шляхи стимулювання легальної оплати праці й підвищення її долі в собівартості продукції. Запропонуємо заходи, які уможливлять суттєве збільшення зарплат.

Чи є конкретні пропозиції щодо виведення зарплат із "тіні"?

— Зарплата в конвертах — ганебне явище. По-перше, вона позбавляє працівника можливості захищати свої трудові права. Зокрема щодо виплат зарплати, пільг, соціальних гарантій, пенсії тощо. Бо він не сплачує внески до соціальних фондів, та й роботодавець теж не робить ті відрахування, порушує закон.

Одним із шляхів вирішення питання є перевірки територіальними державними інспекціями з праці спільно з місцевою владою, правоохоронцями та профспілками. Одночасно маємо посилити відповідальність роботодавців за такі порушення. А ще у легалізації заробітної плати важливою є роз"яснювальна робота через засоби масової інформації.

Вимога президента щодо збільшення соціальних нормативів у бюджеті-2007 буде виконана?

— Згідно з постановою Верховної Ради до 1 квітня уряд має напрацювати пропозиції з підвищення прожиткового мінімуму та розміру мінімальної зарплати.

А щодо пенсій, то минулого року середній розмір їх зріс на 17 відсотків і на початок 2007-го становив 478 гривень. Цього року видатки на пенсійне забезпечення становитимуть понад 90 мільярдів гривень. Це дозволить впродовж року тричі збільшувати мінімальні розміри трудових пенсій майже 12 мільйонам людей і в чотири рази збільшити підвищення доплат до пенсій учасникам війни, а також провести індексацію пенсій.

Зараз ви читаєте новину «"Створення щороку мільйона робочих місць ситуації не рятує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі