понеділок, 08 жовтня 2007 14:10

Строкову службу відмінять через три роки

Триває черговий призов в армію. На строкову службу підуть 29,5 тис. українців, із них 22 тис. — у Збройні сили.

Це не остання призовна кампанія, запевняють у Міністерстві оборони. Незважаючи на обіцянки Блоку Юлії Тимошенко скасувати призов із 2008 року, зробити це так швидко нереально. На це потрібно ще три роки — до кінця 2010-го. Тоді строкову службу відмінять.

А поки що призовні комісії працюють із 1 вересня до 30 листопада. Молоде поповнення відправлятимуть у війська з 15 жовтня.

— На призовні комісії мають з"явитися близько півмільйона парубків 1982–1989 років народження, — каже заступник начальника управління призову та комплектування Головного управління особового складу Генштабу ЗС України полковник Геннадій Златников, 51 рік. — Але тільки 40 тисяч із них здатні виконати свій громадянський обов"язок. Причина — незадовільний стан здоров"я та численні пільги, що надають право на відстрочку від служби. Після того як парламент торік уніс зміни в закон про військову службу, пільг щодо відстрочки стало більш як тридцять.

Пільг щодо відстрочки стало більш як тридцять

Пільговиками стали діти-сироти, депутати всіх рівнів і чоловіки, що збираються стати батьками. Для відстрочки їм досить надати довідку про вагітність дружини. Не візьмуть в армію і наркоманів, алкоголіків, бо їх відбраковує медкомісія. А також тих, хто не має атестата про закінчення 9 класів.

Щоправда, призовник може сам відмовитися від наданого йому законом права на тайм-аут від кирзових чобіт. Полковник Златников стверджує, що такі є. Приміром, парубкові треба влаштуватися на роботу охоронцем. Без військового білета туди не беруть. Тому він проситься служити, а згодом його рідні заявляють про пільги на відстрочку. Солдата відправляють додому, і через місяць він влаштовується на омріяну роботу.

За словами Златникова, пільгою можна скористатися лише один раз. Якщо студента ВНЗ відрахували зі стаціонару, навіть у разі  поновлення чи вступу на денну форму навчання до іншого навчального закладу, в армію його все одно призовуть.

Цієї осені підуть служити на 4400 чоловік менше, ніж торік. Попри скорочення призову, тих, хто ухиляється від строкової, вистачає. Ловити їх мають прокуратура та міліція. Зазвичай обмежуються суто символічним покаранням. Хоча у крайньому разі закон передбачає позбавлення волі терміном до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Строкову службу відмінять через три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі