вівторок, 06 травня 2008 18:33

Стосунки Медведєва й Путіна непередбачувані

Сьогодні складає присягу новообраний президент Росії Дмитро Медведєв. Його попередник Володимир Путін провів останню нараду на посаді глави держави. Планують, що незабаром він очолить уряд РФ.

— Протягом першого року відносини між Медведєвим і Путіним будуть гарними або принаймні такими видаватимуться, — вважає 38-річний Володимир Горбач з Інституту євроатлантичного співробітництва. — Як буде далі — невідомо. Призначення колишнього президента главою уряду є ситуацією унікальною й непередбачуваною. Віднині Росія стає заручницею відносин між ними двома.

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 58 років, каже, Росією заволоділи окремі фінансово-промислові групи на кшталт "Газпрому", які й надалі контролюватимуть дії влади.

— Медведєв — лялька, Путін — ляльковод. Ніхто з них не є цілком самостійною політичною фігурою. Обоє лише представляють інтереси цих груп при владі, — наголошує Потєхін. — За діями обох надалі стежитимуть господарі.

Володимир Горбач каже, що російська верхівка й надалі буде консолідованою щодо України. Підвищуватимуться ціни на російські енергоносії. Росія намагатиметься отримати контроль над українською газотранспортною системою. Жорстко протидіятиме вступу України до НАТО.

Новий президент раптово захворіє, а Путіна знову оберуть главою держави

— Може збільшитися фінансування Москвою окремих сил в Україні, що намагатимуться зірвати вступ України до НАТО через проведення масових заходів чи лобістських кампаній, — прогнозує Володимир Горбач. — Але й Україна матиме можливість грати на протиріччях між Путіним та Медведєвим. Так само, як Кремль — на суперечках між Ющенком та Тимошенко.

Але якщо між Медведєвим та Путіним конфлікти, то Олександр Потєхін не виключає: новий президент раптово захворіє, а Путіна знову оберуть главою держави на позачергових виборах.

Зараз ви читаєте новину «Стосунки Медведєва й Путіна непередбачувані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі