четвер, 28 серпня 2008 19:20

"Спроби відсторонення Ющенка від влади приречені на невдачу"

  Михайло Басараб: ”Тимошенко веде свою гру з Москвою і не може зайняти однозначну позицію щодо подій на Кавказі”
Михайло Басараб: ”Тимошенко веде свою гру з Москвою і не може зайняти однозначну позицію щодо подій на Кавказі”

Політолог із експертної групи Creative L&B Михайло Басараб, 31 рік, вважає, що політично президенту України Вікторові Ющенку вигідне загострення стосунків між Росією та Заходом.

Нещодавно з"явилася інформація, що Партія регіонів, БЮТ і комуністи ініціюватимуть імпічмент президента Віктора Ющенка.

— Ініціювання відсторонення президента від влади було б закономірною відповіддю БЮТу на пожвавлення інтересу Банкової до Юлії Тимошенко. Але усі прекрасно розуміють, що ця акція приречена. Конституційно виконати всі вимоги щодо імпічменту дуже складно. Тим паче в умовах тієї політичної кон"юнктури, що склалася в країні. Однак сам початок процесу дасть підстави розгорнути активну критику президента. Можуть бути звинувачення у блокуванні виконання урядом соціальних і економічних програм, відносин України з іншими державами тощо.

Комуністи змогли би використати таку кампанію для підвищення свого рейтингу.  Але в Партії регіонів із таким розвитком подій погодяться не всі. Крило Ріната Ахметова  ініціативу імпічменту блокуватиме. Радикальна ж частина партії на чолі з Віктором Януковичем використовуватиме цю тему для поліпшення свого рейтингу й демонстрації відданості Москві. Особливо на тлі розмов про те, що Кремль ставитиме на наступних виборах на Юлію Тимошенко.

Чи намагатимуться "регіонали" знову відставити уряд?

— Таке питання може ініціюватися щомісяця. Але тут немає руки Секретаріату президента. Із боку Партії регіонів це самостійна політична гра. Вона спрямована на те, щоб позиціонувати Віктора Януковича як основного опонента Юлії Тимошенко в наступній президентській кампанії. А також висловити незгоду з політикою уряду.

Чи зможе Секретаріат президента розвалити коаліцію, як про це заявляє Тимошенко?

— Усе залежатиме від стосунків її та Ющенка. Розвалити коаліцію Банковій до снаги. А потім можна поставити питання про легітимність Кабміну.

Яких кроків слід очікувати від можливих кандидатів у президенти — Ющенка, Януковича і Тимошенко?

— Віктор Ющенко переживає зараз певний підйом електоральних симпатій. Трагічні грузинські події сталися для нього вчасно. Він скористався ситуацією, щоб вигідно себе позиціонувати насамперед перед патріотичним електоратом Західної і Центральної України та Києва. Тепер президент намагатиметься продовжувати експлуатувати цю тематику. У конфлікті на Кавказі Ющенко вибрав достатньо чітку позицію. А на тлі загострення стосунків Росії і Заходу він буде найпотужнішим українським суб"єктом. Це додаватиме Ющенкові симпатій виборців.

Віктор Янукович спробує втрутитися в боротьбу Тимошенко і нинішнього президента. У період загострення їхніх стосунків він зайняв вичікувальну позицію. Але надовго випадати з поля зору суспільства не може. Для нього небезпечно й небажано бути осторонь протистояння цих двох. Януковичеві слід виступати третьою стороною зі своєю особливою позицією, щоб закріпитися у трійці фаворитів наступної президентської кампанії.

Тому з початку осені спостерігатимемо жваву поведінку Партії регіонів. Ініціювання відставки уряду, імпічменту президента — це те, чим Янукович може заявляти про себе.

Янукович спробує втрутитися в боротьбу Тимошенко і Ющенка

Змирившись із тактичною поразкою президенту в питаннях зовнішніх відносин, Юлія Тимошенко вестиме досить обережну політику щодо Росії. Балансуватиме між Москвою і Заходом. Їй невигідне нинішнє загострення між ними. Тимошенко уникатиме зовнішньополітичної тематики й зосередиться на внутрішніх проблемах. Події на Кавказі сталися у дуже незручний для Тимошенко час. Більшість її виборців співчуває Грузії. Але прем"єрка веде свою гру з Москвою і не може зайняти однозначну позицію. Натомість вона протягом кількох місяців експлуатуватиме тему подолання наслідків повені в Західній Україні. Також виступить із новими соціальними ініціативами і програмами.

У липні парламент не ухвалив ні президентського, ні прем"єрського законопроекту про зміни до бюджету. У вересні зможе це зробити?

— Гадаю, ситуація залишиться замороженою до наступного бюджетного року. Кожна зі сторін в умовах загострення політичної боротьби між Ющенком і Тимошенко намагатиметься не поступатися навіть у дрібницях. Це позначатиметься на становищі коаліції і на голосуваннях у парламенті. Політична осінь буде дуже конфліктною, на згоду розраховувати годі.

Це призведе до дострокових виборів?

— Можливо. Раніше були прогнози на дочасні перегони на початок нинішнього року. Але потім цю тему з порядку денного зняли. Загалом події розвиватимуться жваво, і вона знову може виникнути. Але восени дострокові вибори не відбудуться, хіба що навесні.

Чи можливі зміни виборчої системи на мажоритарну чи змішану?

— Це питання вторинне — первинним є вибори. Зміни можливі, якщо парламентські вибори пройдуть до президентських. Якщо ж після, то розклади будуть іншими. Тому, хто виграє крісло глави держави, вигіднішими будуть мажоритарні вибори. А переможеним — пропорційні. Ця невизначеність у сенсі того, хто ким буде після президентських виборів, притримує бажання змінювати систему виборів до Верховної Ради.

Як може вплинути на ситуацію запровадження персонального голосування кожного нардепа в парламенті?

— Це ще один підкоп під коаліцію. У будь-який момент нова система голосування може стати найвагомішим доказом існування або неіснування більшості. Це й робилося для того, щоб довести неспроможність коаліції.

Зараз ви читаєте новину «"Спроби відсторонення Ющенка від влади приречені на невдачу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі