середа, 11 квітня 2007 14:39

Список БЮТу знову формують за зачиненими дверима

Блок Юлії Тимошенко знову формує виборчі списки в закритому режимі. Хто й чому туди потрапляє, виборцю не пояснюють. Водночас непрозорість формування списків стала однією з головних причин ненадійності опозиційного депутатського корпусу, що й призвело до нинішньої політичної кризи.

— Це наслідки нашої низької політичної культури, — каже про закрите формування списків народний депутат від БЮТу Дмитро Видрін, 57 років. — Важко уявити в Європі закритий з"їзд, де будуть затверджуватися закриті списки. У них навіть парламенти мають прозорі стіни — символ того, що політика має бути абсолютно відкритою.

Фундаментальну проблему Видрін вбачає в пропорційній системі виборів. Вважає, що вона себе не виправдала.

Так само гадає й політолог Петро Бурковський, 26 років. Щоб вирішити проблему списків, треба змінювати виборче законодавство, при цьому можна використати європейський досвід.

— Ми голосуємо за жорсткі закриті списки. Виборець не має змоги щось у них змінити, — зазначає експерт. — Водночас деякі європейські країни практикують так звані "м"які" списки, коли громадяни голосують за тих кандидатів у партійних списках, які їм до вподоби. Може бути регіональна прив"язка, коли до списків вносять людей, які працюють у певних округах.

Однак, вважає Петро Бурковський, в умовах дострокових виборів і розпущеного парламенту очікувати на зміни в законодавстві проблематично. Для цього потрібна політична воля владних сил. Швидше за все, це вже буде справою нової Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Список БЮТу знову формують за зачиненими дверима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі