вівторок, 19 червня 2007 16:07

"Список Балоги" дещо провокаційний

Голова Секретаріату президента Віктор Балога назвав можливу першу десятку виборчого блоку "Нашої України", "Народної Самооборони" та "Руху — Української правиці". За версією Балоги, її міг би очолити лідер "Нашої України" В"ячеслав Кириленко.

За ним ідуть лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко, міністр оборони Анатолій Гриценко, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, народний депутат 5-го скликання від "Нашої України" Руслан Князевич. Шостий номер — колишній прес-секретар президента Ірина Геращенко, далі — нинішній глава Житомирської облдержадміністрації Юрій Павленко, "нашоукраїнка" Ксенія Ляпіна, заступник голови Секретаріату президента Віктор Бондар та губернатор Харківщини Арсен Аваков. Тобто в "списку Балоги" цілковито переважають члени "Нашої України" або наближені до цієї партії люди.

— Оприлюднення таких списків зараз — це спроба тиснути на своїх візаві по переговорному процесу, — коментує керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 48 років. — Таким чином пробують вивести ситуацію з кулуарів на публіку. Мовляв, який гарний список, які там класні люди. Є тут і елемент провокації — щоб побачити реакцію інших політичних сил і громадськості.

Голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 36 років, є потенційним кандидатом на місце в списку блоку від "Народної самооборони".

— Таке враження, що запуском цієї інформації Секретаріат президента намагається підірвати ситуацію й не допустити створення  спільного блоку, — каже він. — Бо ж це очевидно призведе до конфліктної ситуації між суб"єктами переговорного процесу.

Щодо другого місця в списку Юрія Луценка політолог додає, що його лідерство для "Народної самооборони" не принципове.

— Хоча це доцільніше для всього блоку, — зауважує Доній. —  Адже якщо Луценко очолить список, то голоси "Нашої України" і "Правиці" не втрачаються. А от потенційні виборці "Народної самооборони" — це значною мірою не лише пропрезидентський електорат, але й ті, хто схильний голосувати за альтернативну політичну силу. Далеко не всі хочуть голосувати за "Нашу Україну", і для них потрібна додаткова аргументація. Нею могло б бути  лідерство у списку Юрія Луценка.

Володимир Фесенко вважає, що в першій десятці списку мали б бути присутніми лідери всіх політичних сил-засновниць майбутнього блоку.

— Наскільки мені відомо, є плани сформувати молоду привабливу першу п"ятірку, — ділиться він. — А далі можуть іти Борис Тарасюк, Юрій Костенко, Анатолій Матвієнко. Намагання не поставити їх у десятку буде дуже великим джерелом конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «"Список Балоги" дещо провокаційний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі