понеділок, 11 серпня 2008 16:35

Спадкоємицею Київської Русі більшість українців вважають Україну

 

Якби таке опитування проходило за всіма правилами соціологічної науки, його результати не надто відрізнялися б від результатів опитування читачів сайту "Газети по-українськи". Так вважає заступник директора Інституту соціології Національної академії наук Євген Головаха, 57 років:

— Хіба що тих, хто вважає Росію й Україну однаковою мірою спадкоємицями Київської Русі, було б більше, ніж 22 відсотки. Бо в опитуванні на сайті мало врахована регіональна специфіка країни, — уточнює соціолог. — Але те, що більшість наших співвітчизників вважають Україну головним спадкоємцем Київської Русі, — цілком закономірно.

Експертові це нагадує ставлення румунів до своїх предків даків, італійців — до римлян чи сучасних греків — до греків стародавніх.

— Так само нормально, що росіяни теж вважають себе спадкоємцями Київської Русі. Зрештою, російські Новгород, Володимир, Рязань — це великі міста тієї держави. Не треба також забувати, що сучасна Україна зазнала потужного впливу не лише Київської Русі, а й Польщі, Литви, Росії.

Ми продовжуємо жити в тому самому соціогеографічному середовищі, що й давні русичі:

— Ще зберігся історичний ландшафт тієї Русі. Ще в Києві, попри "героїчні" зусилля наших будівельників, є літописні пагорби, на яких виникла наша столиця — столиця й Київської Русі, й України.

— Однак головне, — наголошує Євген Головаха, — не треба робити з давньої історії фактора сучасної політики. А історію взагалі і конкретних історичних осіб зокрема, не слід ідеалізувати. Як часто ми чуємо захоплені оцінки, приміром про князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого. Останній навіть став найпопулярнішим "великим українцем" в опитуванні телеглядачів "Інтера". Але ж історики добре знають, що вони вчинили чимало такого, за що їм мало б бути соромно перед історією. Добре знаємо ми й те, як руські князі водили один на одного татарське військо. Отже, не треба ідеалізувати минуле, а тим паче не варто поборювати цим ідеалізованим минулим одне одного в нинішній політичній боротьбі.

Зараз ви читаєте новину «Спадкоємицею Київської Русі більшість українців вважають Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі