неділя, 04 березня 2007 14:19

"Соцінтерн збирається прийняти до себе українську Соцпартію"

  Юстас Палецкіс: ”Найкраще, коли існують 3–5 партій з різною ідеологією”
Юстас Палецкіс: ”Найкраще, коли існують 3–5 партій з різною ідеологією”

Депутат Європарламенту, соціаліст з Литви Юстас Палецкіс, 65 років, говорить, що конфронтація між гілками влади здатна загальмувати процес вступу України до Євросоюзу.


Як політичне протистояння в Україні впливає на її інтеграцію до Європейського Союзу?

— Звісно, воно може загальмувати євроінтеграцію України. Досягнення консенсусу всередині країни є дуже важливим для її зовнішніх відносин. Внутрішньополітична боротьба в Україні псує її імідж у світі. Зокрема відставка міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та провал кандидатури Володимира Огризка під час голосування у Верховній Раді.

Проте схожі проблеми є і в інших країнах. Кілька років тому у нас в Литві зі скандалом відсторонили від посади президента Роландаса Паксаса. Та після цього нічого надзвичайного не сталося, імідж Литви особливо не постраждав. Наших внутрішніх скандалів у Європі майже ніхто не помічає. Українські ж видно добре — ви надто велика країна.

Литва та інші пострадянські країни спочатку вступали до НАТО, а потім до ЄС. Україні також варто було б обрати такий шлях?

— У країнах Балтії така схема себе виправдала. В Україні ж зовсім інша ситуація. Багато що тут залежатиме від ваших відносин із Росією. Якщо її ставлення до можливого вступу України до НАТО ще більше загостриться, то йти цим шляхом не варто.

Як оцінюєте діяльність ваших українських колег-соціалістів у сфері європейської політики?

— Щодо дій Олександра Мороза, то деякий час серед європейських соціалістів були дискусії. Одні вважали його рішення вийти з помаранчевої коаліції неправильним, інші — досить зваженим та прагматичним кроком, який може принести користь Україні. Зрештою, Соцінтерн на наступному конгресі збирається прийняти до себе українську Соцпартію.

Загалом же нинішню ситуацію в українському парламенті я оцінюю позитивно. У вашій Верховній Раді якраз стільки партій, скільки потрібно. Щоправда, у вас сьогодні багато говорять про двопартійну систему. Я з нею стикався, працюючи послом Литви у Великій Британії. Звичайно, така система дозволяє уникати неясності. Якщо партія щось обіцяє народу, то в разі виграшу отримує конкретну можливість виконати обіцянку. Якщо вона цього не робить — програє наступні вибори.

Та найкраще, коли існують 3–5 партій з різною ідеологією. Отож, думаю, Україні двопартійна система не потрібна.

Чи принесе Україні гарантовану користь створення зони вільної торгівлі з ЄС?

— Насправді це палка з двома кінцями. Литва має щодо цього не зовсім позитивний досвід. Багато наших підприємств після підписання цієї угоди збанкрутували, не витримали конкуренції. Думаю, таке може чекати й Україну.

Євросоюз може визнати голодомор в Україні геноцидом?

— Уже є текст спеціальної декларації, під яким може підписатися кожен член Європейського парламенту. Якщо підпишуться більше половини депутатів, то декларація піде для подальших процедур в Єврокомісію. Хоча наразі в Європі існує думка, що замість геноциду варто було б визнати стратоцид. Тобто знищення окремих верств населення.

Зараз ви читаєте новину «"Соцінтерн збирається прийняти до себе українську Соцпартію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі