вівторок, 08 червня 2010 02:00

Соціальні картки виконуватимуть роль продуктових талонів

Міністерство аграрної політики ініціює запровадження соціальних продуктових карток. Із ними малозабезпечені зможуть дешевше купувати харчі. Держава при цьому відмовиться від штучного стримування цін на соціально значимі продукти: хліб, борошно, макарони, крупи, цукор, м'ясо, молоко, сир, сметану, масло, олію, яйця.

— Перехід на картки буде нескладний, — каже 38-річний Сергій Рохварг, директор компанії "Універсальні інформаційні технології", яка з минулого року працює над технічною реалізацією схожого проекту столичної влади "Соціальна картка киянина". — Управління соціального захисту підготує список пільг та їхніх отримувачів, уряд оголосить конкурс серед банків, які видаватимуть людям платіжні картки типу "Віза" чи "Мастеркард". Держава зобов"яже банки обладнати магазини, які продають соціально значущі продукти, пристроями для зчитування карток. На картку людина отримуватиме певну суму під конкретну сплату за продукти. Перевести у готівку ці гроші неможливо. Якщо не встигли скористатися карткою цього місяця, кошти переносяться на наступний. Зрештою на одну картку можна "записати" й інші пільги — і транспортні, і комунальні.

Проект соціальних продуктових карток буде вкрай вигідним для банків, упевнений незалежний фінансовий експерт 41-річний Ерік Найман:

— В Україні пільгами користуються близько 13 мільйонів людей. Для банку дати кожному по картці — це стабільний обіг грошей на рахунку. Адже держава перераховуватиме банкам величезні суми з бюджету. Хтось із пільговиків одразу побіжить отоварюватися. А хтось почекає, на рахунках будуть залишки, бо витратити все до копійки навряд чи вдасться. І ці залишки банк зможе використовувати у своїх цілях. По-друге, з кожного рахунку пільговика банк щомісяця отримуватиме комісійні.

Запровадження карток змусить державу утримувати цілу армію контролерів

— Соціальна картка — це звичайнісінькі товарні талони, хоч і в електронному вигляді. А тому наміри запровадити їх свідчать про повернення до примітивних форм ведення господарства:  дати всім усього потрохи, — вважає економіст Андрій Новак, 37 років, голова Економічної ради громадського об"єднання "Успішна Україна". — Але ж кожна людина має свої особливості. То чому уряд пропонує малозабезпеченим, а це переважно люди похилого віку, користуватися загальним пакетом, а не дати достатньо грошей на те, чого найбільше бракує? З іншого боку, відмова від державного регулювання цін спричинить подорожчання товарів у торговельних мережах, бо виробник захоче отримати максимальний зиск. Це вдарить по кишені тих, хто ще зводить кінці з кінцями.

Біда в тому, що уряд відмовляється від використання "живих грошей". Економічний процес починається з виробництва. Тому варто субсидувати виробника хліба, молока, м"яса і цим зменшувати собівартість продуктів. У нас уряд бореться з кінцевою ланкою виробництва — ціною товару на ринку — за рахунок подачок малозабезпеченим. Запровадження карток також змусить державу утримувати цілу армію контролерів, які мали б моніторити ціни у спеціалізованих крамницях. Це додаткове навантаження на кишені платників податків.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні картки виконуватимуть роль продуктових талонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі