четвер, 07 червня 2007 17:42

Що мав на увазі Путін?

В інтерв"ю журналістам західних засобів масової інформації президент Росії Володимир Путін без зайвої скромності назвав себе "чистим і абсолютним демократом"  і заявив, що він "один такий, інших у світі просто немає". "Про пострадянський простір узагалі вже не кажу. Була одна надія на хлопців з України, але і ті просто цілком себе дискредитували, там справа йде до суцільної тиранії", — додав Путін. Що він мав на увазі?





Тарас Чорновіл, 43 роки,

народний депутат від Партії регіонів:

— Важко визначити, кого саме Путін вважає тираном. Дивно взагалі, що президент Росії з його жорсткою системою влади критикує президента іншої країни, "вкручує йому гайки". Росія ж не може похвалитися великою демократією в путінському вигляді. Ця заява Путіна є переважно емоційною. Хоча зараз кожен має право висловлювати свою думку про країну. Висловлюють же її Кондоліза Райс, Джордж Буш, європейські лідери. Проте в Україні зараз насправді йде мова про ліквідацію інститутів демократичного суспільства. Це —  непряма тиранія. Справжня демократія є там, де є нормальний суд, з яким можна працювати, де є Конституційний суд, який не перетасовує карти під свої потреби, нормально діюча Генпрокуратура.




Ірина Хакамада, 52 роки,

російський політик:

— На такі заяви Україні вже давно не потрібно звертати уваги. Тон заяв Путіна та російського керівництва продиктований лише ненавистю. Путін показує, що розчарований у власних нездійснених планах. Бо коли за нестабільних умов, які є у вас зараз, ще й проводять дострокові парламентські вибори, то це вкотре доводить: Україна — справжня європейська країна. Російське ж керівництво хоче, щоб в Україні відбувалися криваві події. Треба припинити реагувати на такі заяви і спокійно займатися власними справами.




Володимир Корнілов, 39 років,

голова української філії російського Інституту країн СНД:

— Володимир Путін своєю заявою просто вказав на ті речі, що реально існують. Адже всі ознаки тиранії та диктатури в Україні сьогодні наявні. Ігноруються закони, норми Конституції. Президент Ющенко вважає себе єдиним легітимним органом влади. Усі його прибічники та помаранчеві політологи доводять нам, що президент повинен мати необмежені повноваження. Мабуть, щоб так просто взяти й розпустити Верховну Раду. Дивує тільки одне — як українське суспільство досі це терпить і спокійно ставиться до перспективи диктатури в країні.




Олеся Яхно, 28 років,

директор Інституту національної стратегії:

— Президент Росії не мав на увазі когось конкретно. Він просто хотів підкреслити, що надії українців на зміни після помаранчевої революції не справдилися. Цією заявою Путін прагнув продемонструвати, що лише шлях Росії — стабільний, без революцій — є правильним. Йому досі не дає спокою український Майдан. Він відчуває злість, дискомфорт від того, що після революційних подій в Україні 2004 року Росія фактично втратила лідерство на пострадянському просторі.




Сергій Кримський, 76 років, філософ:

— Заява Путіна є безглуздою та нетактовною. Російський президент вирішив звалити все з хворої голови на здорову. Це ж Путіна звинувачують у тиранії, а не Ющенка! Український президент є толерантним. Ющенко все терпить, навіть непристойні звинувачення з боку парламенту. Звинуватити таку людину в тиранії чи авторитаризмі — це зовсім не мати совісті. Жодних підстав для таких заяв немає. Поки що події в Україні розвиваються в досить нормальному, ліберальному, демократичному руслі.

Зараз ви читаєте новину «Що мав на увазі Путін?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі