неділя, 11 березня 2007 15:40

"Шлюбів стає більше, а розлучень — менше"

  Віктор Корж: ”Маємо базу потенційних кандидатів в усиновителі — 1187 подружніх пар”.
Віктор Корж: ”Маємо базу потенційних кандидатів в усиновителі — 1187 подружніх пар”.

Міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Віктор Корж, 49 років, каже, що в Україні зростає кількість дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.


Чому так багато сімей зараз розпадаються?

— Статистика свідчить, що торік шлюбів було зареєстровано більше, ніж позаторік:  336 400 і 313 820 відповідно. Стало менше розлучень — 163 377 і 166 461. Отже, намітилася позитивна тенденція. А тривалість шлюбу залежить від рівня соціальної захищеності молодої сім"ї, насамперед — від забезпечення її житлом. Воно поки що для більшості сімей є недоступним, бо дуже дороге. Однією з основних причин розлучень є також непідготовленість подружжя до сімейного життя, небажання відмовитися від поганих звичок, уподобань, змиритися з вадами "другої половини".

Що для зміцнення сімей може зробити держава?

— У Державній програмі підтримки сім"ї на період до 2010 року передбачено навчання майбутніх батьків. Будемо проводити просвітницьку роботу серед молоді, популяризувати здоровий спосіб життя. А це не тільки відмова від вживання наркотиків, алкоголю й тютюну, але й заняття фізичною культурою, виховування в собі всебічно розвиненої особистості. Тоді й народжуватимуться в країні здорові діти, буде здоровою нація. Починати готуватися до цього потрібно ще зі школи.

Чи планується збільшення допомоги дитячим будинкам сімейного типу?

— Так. Сума коштів на утримання дитини в таких будинках та в прийомних сім"ях уже суттєво збільшилася. На цей рік виділено 50 мільйонів гривень. Із 2006 року також запроваджено систему підготовки кандидатів у прийомні батьки та в батьки-вихователі.

Кількість таких будинків і сімей зростає?

— Так. Торік створено 86 дитячих будинків сімейного типу та 560 прийомних сімей. Загалом сьогодні в Україні 235 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховують 1466 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. У 740 прийомних сім"ях влаштовано 1149 дітей.

В Україні 235 дитячих будинків та 740 прийомних сімей

У прийомні сім"ї найбільше беруть дітей у Черкаській, Житомирській, Луганській, Харківській та Донецькій областях. Найменше — в Криму, Дніпропетровській та Запорізькій. Жодного дитячого будинку сімейного типу 2006-го не з"явилося в Чернігівській та Чернівецькій областях, а жодної прийомної сім"ї — у Києві.

Чому менше українських дітей стали всиновлювати іноземці?

— Справді, рівень міждержавного всиновлення знизився. Минулого року іноземці всиновили 1037 українських дітей, а 2005-го — 2110. Є кілька причин такого спаду. По-перше, було вдосконалено саму сферу міждержавного всиновлення. По-друге, розвиваються українські прийомні сім"ї та дитячі будинки сімейного типу.

Чи планує держава стимулювати національне всиновлення?

— Це один із пріоритетних напрямів роботи створеного у складі міністерства Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини. Вдалося зупинити тенденцію щорічного зменшення кількості національних усиновлень, яка спостерігалася з 2000 року. Для порівняння: 2005-го громадяни України всиновили 1419 дітей, 2006-го — 1453 дитини. Зараз маємо базу потенційних кандидатів в усиновителі — 1187 подружніх пар.

Уже сплановано та проведено кампанію щодо пропаганди національного всиновлення. З листопада 2006 року відкрито пряму телефонну консультаційну лінію. Служби в справах неповнолітніх працюють для виявлення на місцях тих дітей, які можуть бути всиновлені. Отож торік кількість дітей, поставлених на облік для усиновлення, збільшилася. Їх стало майже 7 тисяч, тоді як 2005-го було близько 6,5 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «"Шлюбів стає більше, а розлучень — менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі