понеділок, 16 квітня 2007 16:06

Селяни не хочуть сіяти цукрових буряків

Посівна поволі наближається до завершення. Господарства всіх форм власності посіяли ранні ярі зернові та зернобобові культури майже на 70% запланованих площ. Також сіють цукрові буряки, кукурудзу, соняшник.

Щоправда, корективи в нинішню посівну вніс неспокійний для аграріїв минулий сезон. Він був обтяжений несприятливою ціновою кон"юктурою та обмеженням експорту зерна. Отож тепер, наприклад, у невеликих господарствах масово відмовляються сіяти цукрові буряки — не знають, де подіти цукор. Його торішнє перевиробництво призвело до рекордного обвалу цін. Більш як 2,3 тис. грн за тонну тепер не вторгувати. Тому в головному цукровому регіоні — Вінниччині — площі під буряками швидше за все скоротяться майже на 30 тис. га. Логічно, адже на складах цукроварень і в господарствах області залишається нереалізованим 136 тис. т торішнього білого піску. До того ж буряк — дорога у виробництві культура. Ефективний обробіток одного гектара обходиться у 500 грн із гаком. Тому, за прогнозами, в загальнодержавному маcштабі буряків посіють на чверть менше, ніж торік.

На одному й тому самому місці соняшник можна сіяти не раніше, ніж через вісім років

Проте особливо хвилюватися не варто. Цукру на полицях магазинів буде вдосталь. А от за якою ціною його продаватимуть — питання. Потужні структури продовжують скуповувати цукор за нинішніми смішними цінами. А хто матиме влітку, в сезон консервацій, величезні обсяги цукру — той і диктуватиме на нього ціну. Подібні схеми вже відпрацьовані й прокручуються майже кожного року. Згадати хоча б літо 2005-го, коли цукор продавали навіть по п"ять гривень за кілограм.

Цієї весни клопітні буряки селяни найчастіше міняють на ланах на "модні" ріпак або сою. Очікується, площі під цими культурами зростатимуть через непогані експортні перспективи та високі ціни. Роблять ставку й на соняшник, який виснажує грунти, перетворюючи багаті чорноземи на попіл, але здобув репутацію "грошової культури". Так, у господарствах Запорізької області орендарі селянських паїв часто сіють його кілька років поспіль на одному й тому самому полі, без внесення добрив. Поспішають, доки договори оренди чинні, взяти від землі все. Хоча, стверджують науковці, на одному й тому самому місці соняшник можна сіяти не раніше, ніж через вісім років, аби зберегти в ґрунті поживу і вологу.

Зараз ви читаєте новину «Селяни не хочуть сіяти цукрових буряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі