вівторок, 21 вересня 2010 08:09

Селянам постачають неякісний газ

Система надання урядових субсидій за газ неефективна, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, 47 років:

— Не можна давати дотації на той чи інший енергоносій або продукт, приміром хліб. Таке трапляється тільки на пострадянському просторі. Крім того, не можна давати субсидії окремій особі. Треба розглядати сумарний дохід родини та домогосподарства. І тоді помагати малозабезпеченим сім"ям.

Система субсидування повинна бути побудована суто на бюджетних дотаціях — у живих грошах. В Україні тривалий час її здійснювали шляхом штучного зниження цін на газ й електроенергію.

Теперішня схема виплати субсидій застаріла. Уряд давно мав перейти на перерахунок грошової допомоги на банківські платіжні картки.

Теперішня схема виплати субсидій застаріла

Рух грошей від бюджету до конкретного одержувача має бути максимально скорочений. Це можуть бути кошти на комунальні послуги або на певну групу товарів. Кожен сам вирішить, за що йому платити цими коштами. Навіть росіяни просунулися у цьому питанні.

Олександр Нарбут звертає увагу, що за межами великих міст населенню постачають неякісний газ:

— Процентний вміст газу пропану і метану в тій суміші, яку подають селянам, низький. Це відображається на теплоємності, кольорі полум"я, запаху. Якщо об"єктивно робити лабораторні дослідження, результати були б шокуючими. Держспоживчстандарт це не контролює.

Зараз ви читаєте новину «Селянам постачають неякісний газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі