вівторок, 09 вересня 2008 17:28

"Шантаж із боку Росії буде постійний"

  Олександр Потєхін: ”Українські політики все більше розкручують маховик розвалу держави”
Олександр Потєхін: ”Українські політики все більше розкручують маховик розвалу держави”

Лідер Міжнародного євразійського руху Олександр Дугін заявив, що Росія має повторити з Україною грузинський сценарій — тобто напасти на неї. Мовляв, не робити цього можна буде лише, якщо лідер Партії регіонів Віктор Янукович зважиться вчинити в Києві переворот і відправить за ґрати президента Віктора Ющенка.

На думку Дугіна, Кремль має діяти швидко, доки Україна не підписала План дій із набуття членства в НАТО.

— Потім її доведеться зубами розчленовувати, рвати на частини кров"ю, — каже він. — Думаю, що війна може розпочатися днями. Події розвиваються швидше, ніж я передбачав... Перенесення театру військових дій почнеться з півдня.

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 59 років, вважає, що на рівні побутової ідеології ідеї Дугіна близькі російському керівництву.

Чи може Росія напасти на Україну?

— У діях Росії в Грузії було мало рації. Але напад на Україну був би вже повною шизофренією. Бо діючи таким чином, Росія програє все. Однак Москва має всі умови, щоб організувати заколот у Криму.

Яким чином?

— Сценарій простий: озброюють по кілька сотень активістів проросійських організацій півострова та кримських татар. Потім провокують зіткнення між ними. Після цього втручаються військовослужбовці Чорноморського флоту з метою нібито припинення кровопролиття й стабілізації ситуації. Це схвалює влада Криму. Тим більше, у багатьох у Криму є російські паспорти.

Але не думаю, що інстинкти і постімперський синдром засліплять очі кремлівським можновладцям. Однак шантаж України буде постійний.

На що розраховують Путін і Медведєв?

— На те, що українці не хочуть воювати, тим більше з росіянами. Тому створюють міф, що проросійські сили, зокрема Партія регіонів, є стабілізаторами. А націонал-демократи і президент Віктор Ющенко — деструктивною силою, що підриває засади російсько-українських відносин і веде до війни.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що війна між нашими народами неможлива в принципі...

— Я не згоден. В історії людства є багато прикладів, коли країни втягувалися у війну не з власної волі. Путін нещодавно заявив, що Росія визнає кордони України і в неї немає планів втручання. Але додав — як, мовляв, не було і в Південній Осетії. Але ж ці дві фрази суперечать одна одній! У Кремля план щодо Грузії, безумовно, був — операція готувалася приблизно з 2000 року.

Москва має всі умови, щоб організувати заколот у Криму

У жовтні спливає термін, коли Росія повинна заявити: продовжить вона дію Договору про дружбу і співробітництво з Україною чи вийде з нього. Ось тоді й розкриються справжні плани Кремля.

Як позначиться на українсько-російських відносинах чергова політична криза в Україні?

— Захід давно просив наш політикум згуртуватися хоча б у рамках демократичної коаліції. Питання національної безпеки стало заручником політиканства. Замість того, щоб у відповідь на зовнішню загрозу відкинути чвари, політики все більше розкручують маховик розвалу держави. Президент Віктор Ющенко перетворив питання агресії Росії проти Грузії на ще один аргумент, щоб знищити Юлію Тимошенко як політичного гравця.

Зараз ви читаєте новину «"Шантаж із боку Росії буде постійний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі