четвер, 27 березня 2008 16:55

Шанси України стати кандидатом у НАТО — 50 на 50

2 квітня у Бухаресті розпочнеться триденний саміт НАТО. Для України він несе інтригу — чи погодиться Альянс на приєднання Києва до Плану дій з набуття членства?

— Спрогнозувати рішення неможливо, — каже політолог Дмитро Видрін, 57 років. — 50 відсотків впливу на це мають США і 50 — так звана стара Європа, насамперед Німеччина та Франція. Останні ставляться до приєднання України до ПДЧ досить скептично. Але Сполучені Штати тиснутимуть на членів Альянсу, щоб домогтися цього для України й Грузії.

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 34 роки, не виключає, що Бухарестський саміт не принесе позитивного для України рішення.

— Однак буде прикро, якщо з цього робитимуть трагедію, — зауважує. —  Говоритимуть, що Україна зазнала поразки і її не пускають до європейської спільноти.

Експерт вважає, що Україна сама загнала себе в кут тим, що поставила чіткі часові рамки приєднання до Плану дій із набуття членства. Перші особи держави замість обговорення суті плану сконцентрувалися на тому, щоб обов"язково це вирішити в Бухаресті.

— Це груба дипломатична помилка, — каже Сушко. — Президент Віктор Ющенко і прем"єр Юлія Тимошенко в своєму листі до Альянсу фактично вказують НАТО, коли воно має розглянути це питання.

Зараз ви читаєте новину «Шанси України стати кандидатом у НАТО — 50 на 50». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі