четвер, 03 квітня 2008 18:53

Шанси Кличка й Черновецького поки що рівні

Дострокові вибори київського міського голови можуть бути рекордними за кількістю претендентів. Принаймні так здається з огляду на число проанонсованих висувань кандидатів від політичних партій та громадських організацій.

Це природно. Адже йдеться не лише про обрання мера, а й Київради. Відповідно, кожна з політичних сил, що висуватиме список кандидатів на депутатські посади, зацікавлена в "засвітці" свого представника і під час виборів міського голови. Це може підвищити рейтинг.

Нині відомі прізвища двох основних конкурентів на крісло градоначальника — це чинний мер Леонід Черновецький та депутат Київради Віталій Кличко. Обидва посіли перші дві сходинки за підсумками перегонів 2006 року. Черновецький випередив тоді конкурента майже на 10%. Тепер розрив між ними не такий очевидний. За даними кількох соцдосліджень, вони йдуть нога в ногу. Рейтинг і Кличка, і Черновецького поки що коливається в межах 21–25%. Це дозволяє обом розраховувати на підтримку інших політичних сил.

До Київради можуть потрапити шість політичних сил

Невдовзі ситуація може зазнати певних змін — коли до кампанії долучаться інші потужні політичні гравці. Так, найпопулярніший нині серед киян БЮТ може ще більше покращити свої позиції у місті після оголошеного рішення прем"єра Юлії Тимошенко стати першим номером списку на виборах до Київради. Крім того, "бютівці" мають намір вусунути власного кандидата на посаду міського голови. Вочевидь, ним стане перший віце-прем"єр уряду Олександр Турчинов. Його рейтинг майже 6% — але це до офіційного висунення й початку виборчої кампанії.

Крім цього, перебіг виборів може зазнати додаткових змін у разі прогнозованого долучення до них екс-мера Олександра Омельченка. За останніми опитуваннями, він користується підтримкою приблизно 6–7% киян.

Іншими претендентами на мера можуть стати нардеп від НУ-НС Микола Катеринчук, депутат від Блоку Литвина Віктор Пилипишин та голова київського осередку Соцпартії Олексій Данілін.

На виборах до Київради впевнено можна прогнозувати перемогу шести політичних сил: БЮТу, Блоку Віталія Кличка, Партії регіонів, Блоку Леоніда Черновецького, НУ-НС та Блоку Литвина.  Тут найяскравіше простежується тенденція до персоналізації столичної політики — чотири з шести блоків прямо асоціюються зі своїми лідерами. Крім того, це свідчить про надзвичайне значення виборів у Києві для майбутніх президентських перегонів. Адже їхній результат багато в чому залежатиме від того, хто контролюватиме столицю.

Зараз ви читаєте новину «Шанси Кличка й Черновецького поки що рівні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі