понеділок, 07 травня 2007 15:31

Рудьковський вважає аварію "Столичного експресу" терактом

Остаточних причин аварії "Столичного експресу", який прямував з Дніпропетровська в Київ, комісія поки що не називає. Кажуть лише, що вона була добре спланованою, а злочинець знається на механізмі переведення залізничних стрілок.

Потяг зійшов із рейок минулої середи.

— Станцію Расава він проїжджав зі швидкістю 115 кілометрів за годину. Перед станцією пройшов на зелене світло і під"їхав до стрілки розгалужень. Саме тоді хтось почав переводити стрілку з вільної колії на ту, де стояла переповнена електричка. До кінця стрілку не перевели, тому потяг не врізався в електричку, а зійшов із рейок, — кажуть залізничники.

Міністр транспорту та зв"язку Микола Рудьковський упевнений, що аварія "Столичного експресу" — терористичний акт. Він пов"язує це з політичними подіями в Україні.

Аналітик Агенції стратегічних рішень "Знак" Олексій Панченко, 30 років, вважає подібну версію маловірогідною. По-перше, не було жодних заяв із вимогами від терористів. По-друге, аварія не тягне на трагічну подію з тяжкими наслідками, яка могла б серйозно залякати суспільство чи привернути увагу до організаторів цієї акції. Та й жертв також немає.

— Це або шантаж "Укрзалізниці", або помста якоїсь людини чи групи людей. Можливо, психічно неврівноваженої особи, — каже експерт.

Ділянку Миронівка–Трипілля–Київ залізничники уже відремонтували. З п"ятниці всі потяги ходять там за звичним графіком.

Увесь багаж пасажирів, який залишився в експресі, уже видали власникам. Вартість втраченого майна "Укрзалізниця" обіцяє компенсувати. Також кожному пасажирові обіцяють виплатити страховку. Розмір залежить від того, в якому місті купували квиток і яка страхова компанія там працює.

— За умовами договору та за законодавством, компенсацію виплачуватимуть залежно від травм пасажира, — уточнюють у прес-службі "Укрзалізниці".

Із 510 пасажирів потяга по медичну допомогу з незначними травмами звернулися 32 особи. Досі в залізничній лікарні Києва перебувають троє — 39-річна жінка із забоєм нирки, 24-річний чоловік зі струсом мозку та 34-річний чоловік із закритим переломом носа та рваною раною вуха.

Зараз ви читаєте новину «Рудьковський вважає аварію "Столичного експресу" терактом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі