пʼятниця, 06 грудня 2019 07:35

Росію назвали загрозою на ювілейному саміті НАТО

Автор: REUTERS
  Лідери країн Північноатлантичного альянсу готуються до спільного фото на британському саміті, присвяченому 70-річчю НАТО. У верхньому ряду зліва направо: прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рутте, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єрка Норвегії Ерна Солберг, глава Польщі Анджей Дуда та лідер Греції Прокопис Павлопулос. У нижньому ряду: прем’єр-­міністр Великої Британії Борис Джонсон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, канцлер Німеччини Анґела Меркель (за Столтенбергом) і президент США Дональд Трамп. 4 грудня 2019 року, Вотфорд,  Велика Британія
Лідери країн Північноатлантичного альянсу готуються до спільного фото на британському саміті, присвяченому 70-річчю НАТО. У верхньому ряду зліва направо: прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рутте, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єрка Норвегії Ерна Солберг, глава Польщі Анджей Дуда та лідер Греції Прокопис Павлопулос. У нижньому ряду: прем’єр-­міністр Великої Британії Борис Джонсон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, канцлер Німеччини Анґела Меркель (за Столтенбергом) і президент США Дональд Трамп. 4 грудня 2019 року, Вотфорд, Велика Британія

— Навіть не будучи членом Північноатлантичного альянсу, Україна захищає східний фланг НАТО. Загинули 14 тисяч людей через бажання Росії воєнним шляхом нав'язати свою політичну систему нашим громадянам, — каже міністр закордонних справ 49-річний Вадим Пристайко на конференції з нагоди 70-річчя НАТО. Проходила у Лондоні 3–4 грудня.

Під час урочистого відкриття саміту президент США 73-річний Дональд Трамп посперечався з французьким колегою Еммануелем Макроном, 41 рік.

— Європейські учасники Альянсу повинні переосмислити те, чим є НАТО у світлі зобов'язань Сполучених Штатів. Адже головною загрозою зараз є не Росія, а тероризм, — сказав Макрон в інтерв'ю виданню "Економіст" 7 листопада. Заявив, що "НАТО переживає смерть мозку, а Вашингтон повертається спиною до європейських країн-членів".

— Я дивлюся на Макрона і розумію, що французам потрібен захист більше, ніж будь-кому. І при цьому він віддаляється від НАТО. Я трохи здивований, — відповів Дональд Трамп.

За підсумками саміту НАТО лідери країн-членів прийняли спільну декларацію.

"Агресивні дії Росії становлять загрозу євроатлантичній безпеці. Тероризм у всіх його формах і проявах залишається постійною загрозою для всіх нас. Ухвалили рішення про підвищення готовності наших сил реагувати на будь-яку загрозу в будь-який час з будь-якого напрямку", — йдеться в повідомленні.

— Для нас важливо, що не припиняється політика відкритих дверей в Альянсі, — говорить експерт Інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков, 26 років.

— Нам потрібно мати чіткі аргументи, які будуть показувати прагнення вступу. Треба впродовж перших восьми місяців наступного року написати стратегічний та оборонний бюлетень.

Не варто робити членство самоціллю. Не зможемо її реалізувати найближчим часом. Варто рухатись до цього, розвиваючи дієздатність власної армії. Треба бути готовим до відбиття широкомасштабної атаки Росії.

Лідери країн-членів у підсумковій резолюції назвали РФ загрозою безпеці. Раніше казали, що вона є викликом. Але від зміни формулювань суттєво не зазнає змін ставлення НАТО до Москви. Не буде нових ініціатив стримування її агресії.

Вирішили не проводити саміт наступного року. Буде вже 2021-го. Це пов'язано з президентськими виборами у США. Невизначеністю в Європі. Хочуть зосередитись на реалізації вже ухвалених ініціатив.

Зараз ви читаєте новину «Росію назвали загрозою на ювілейному саміті НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі