четвер, 22 жовтня 2020 06:25

Росія занурює свою історію у формалін

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

На початку 1990-х у Росії була декомунізація. Містам повертали старі імена, вулиці перейменовували. Але все швидко закінчилося.

Дискусія про історію РФ упирається в нерозв'язні проблеми. Ким був Володимир Ленін? Історичним діячем, який зумів зібрати воєдино державу? Чи революціонером, який руйнував імперію і знищував її еліту? Ким був Сталін? "Ефективним менеджером" чи кривавим тираном?

Чому імперія розширювала свої кордони? Було це "добровільним приєднанням" чи окупацією? Чи хочуть національні околиці жити разом із Москвою, чи готові до самостійності? Хто є більшою небезпекою для російської держави? Той, хто коїв злочини, чи той, хто говорить сьогодні про них уголос?

Російська історія повна суперечностей. Бо це імперія, яка недорозпалася. Вона позбавляє ідентичності підкорені народи. Продовжує брехати самій собі про те, що трапилося в Криму і на Донбасі. Відчайдушно намагається уникнути долі, яка спіткала всі інші імперії в ХХ столітті.

Росія прагне свою історію занурити у формалін. Це не дивно. До кінця минулого століття територія РФ стала набагато менша, ніж на його початку. Нинішні правителі сподіваються втримати те, що залишилося. Для цього — занурити країну в сплячку. Заморозити будь-яку внутрішню дискусію.

Конструкція РФ настільки хитка, що боїшся чіпати будь-яку деталь, щоб не запустити принцип доміно. Тому Ленін лежить на Красній площі, а поряд у Манежі триває виставка до 300-річчя дому Романових. Тому в Криму вулиці мають імена Бели Куна, який розстрілював білогвардійців, і там відновлюють пам'ятник Катерині II. Тому музей жертв репресій сусідить із пам'ятником НКВДистам.

Окуповані РФ території не винятки. У Криму продовжують косо дивитися на кримських татар — не бажаючи дискутувати про двохсотрічну долю корінного народу. Сором'язливо відмовляються перейменовувати вулиці, названі на честь катів. Намагаються витравити з покоління, що виросло за України, пам'ять про інше ставлення до минулого. Тому що будь-яка спроба відвертої розмови про історію може спровокувати запитання, на які сьогодні в Росії ніхто не хоче відповідати. Втім рано чи пізно доведеться.

Зараз ви читаєте новину «Росія занурює свою історію у формалін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі