четвер, 25 вересня 2008 17:19

Росія заборонила українське сухе молоко

Нашим молочним заводам у Росії знову дали одкоша. За результатами чергової перевірки Россільгоспнагляду, українським молокопереробним заводам заборонили  ввозити до РФ сухе молоко.

Також значно скоротився список наших підприємств, яким дозволено постачати в Росію сири: з 15 до cеми. До переліку щасливців потрапили Баштанський та Пирятинський сирзаводи, Канівський маслосирзавод, Шосткинський міськмолзавод, "Дубномолоко", "Гадячсир" та Хмельницька маслосирбаза.

Російські перевіряльники пояснили заборону незадовільним станом обладнання на деяких підприємствах та результатами лабораторних досліджень, які виявили невідповідність українських товарів ветеринарним і санітарним вимогам. Хоча навряд чи росіяни керувалися виключно цим. Санкції запроваджено після того, як Київ підтримав Грузію у конфлікті з Росією, а також вкотре підняв питання про перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Керівництво Мінагрополітики взялося домагатися зміни позиції Россільгоспнагляду, але результатів поки що не видно.

Щомісячні втрати української економіки становлять майже $17 млн. На Росію припадало 84% українського експорту сиру. Нині він та "невиїзне" сухе молоко накопичуються на складах. Інших ринків збуту, здатних поглинути такі обсяги продукції, більшість підприємств не має. Потерпають не лише заводи, а й державний бюджет. Виробники почали менше платити селянам за здане на переробку молоко, пояснюючи це втратами в торгівлі з Росією.

Щомісячні втрати української економіки становлять майже 17 мільйонів доларів

Уряд спробував захистити селян — принаймні на словах. У Кабміні заявили, що планують установити мінімальні закупівельні ціни. Платити сільгоспвиробникам за молоко менше за них заводам буде заборонено. Але малоймовірно, що справа зрушить далі розмов. Такі плани будують не перший рік. І щоразу все впирається в однакові проблеми.

Нині селянам за кілограм зданого молока дають трохи більше гривні. На прилавках літрова упаковка коштує 5–6 грн. Заводи заявляють, що не можуть купувати сировину дорожче, бо в ціну готової продукції закладається ще транспортування і переробка. А тут іще Росія. Звісно, уряд може спробувати змусити підприємства платити більше. Але ті, найімовірніше, збільшать ціну своїх товарів, а на внутрішній ринок хлине імпорт. Тоді молоко в магазинах стане для населення ще менш доступним.

Ця молочна війна б"є і по росіянах. Адже недорогі українські сири займають майже 10% тамтешнього ринку і популярні серед споживачів. Але, схоже, політичні міркування переважають.

Зараз ви читаєте новину «Росія заборонила українське сухе молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі