вівторок, 03 листопада 2015 06:00

Росія втратила ядерний щит, який колись викувала для неї Україна

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Минулого тижня з вузького кола вчених-експертів, які зібрались у білокам'яній столиці обговорити невеселе майбутнє Московії, на громадські простори вирвалася приголомшлива звістка: країна втратила свій ядерний щит. Він був, але згнив. А що лишилося — пішло дірками. І тепер Росія перед Америкою — гола і без парасольки.

Несподіванкою слова професора Російського технологічного університету Петра Бєлова стали хіба що для сліпих ура-патріотів Путіна. Військові експерти давно не плекають ілюзій щодо ядерної могутності Кремля.

Радянський Союз мав на озброєнні 30 тисяч ядерних зарядів. На 5 тисяч більше, ніж США. Їх після розпаду СРСР успадкувала Росія. Але техніка, як і люди, має властивість старіти, а робочий ресурс ракет розрахований на 15 літ. Тож до початку 2015-го, згідно з офіційною державною програмою озброєння, дожило тільки 232 ракети з ядерними боєголовками. Нових надходжень армія ні Єльцина, ні Путіна не отримувала. На відміну від Пентагону, що постійно оновлює свій ракетний "парк".

Чи здатне теля з обрізаними ріжками бодай буцнути американського дуба? Ні, в один голос відповідають доктор технічних наук Юрій Савельєв та інші експерти. Розгорнута США система національної протиракетної оборони вже сьогодні здатна перехопити приблизно 200 крилатих убивць. При цьому 80% з них буде збито ще на зльоті, 19% — на позаатмосферних висотах. Лише дві-три боєголовки потенційно можуть долетіти до Сполучених Штатів. Але там їх зустрінуть ракети-перехоп­лю­вачі й неминуче знищать.

Та й не факт, що усі оті ракети за роки відлежування "на бойовому ­чергуванні" не розучилися літати. За оцін­ками експертів, майже 70% балістичних ракет РФ вимагають обслуговування фахівців заводу-виробника. А змайструвало їх для колись дружнього сусіда українське державне підприємство "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод" імені Макарова". Тобто, "Південмаш". Допомагати ворогові ми, звичайно ж, не будемо. У нас тепер з НАТО спільні навчання і плани, які, не виключено, переростуть у спільні військові програми.

"Поки з нами ще хоч якось рахуються тому, що маємо 40 ракет, прозваних американцями "Сатаною", — наголосив Петро Бєлов. — Проте їхній розрахунковий ресурс вичерпався ще 2006 року. До 2014-го технічна життє­здатність підтримувалася українським "Південмашем", тепер такої можливості нема. Ракета ця вкрай "тонка". Вона оснащена самозаймистими паливними елементами, які рано чи пізно почнуть вибухати просто у шахтах".

Але й це не остання для московітів ракетна прикрість. Анексія Криму і вторгнення у Донбас призвели до того, що ракети Кремлю сьогодні нема чим навіть заправляти. Понад 50% компонентів ракетного палива постачали країни Заходу, які запровадили проти агресора санкції.

Ядерні боєзаряди, окрім ракет, здатні доставляти літаки. Але не російські. Середній вік наявних у неї бойових крил — 30 років, а ремонтувати їх вона не вміє. Не здатна РФ побудувати й 50 важких стратегічних бомбардувальників, які, згідно з ­ОСВ-2, забезпечили б ядерний баланс зі США. Військове літакобудування в Росії зруйноване.

Проте наявність нормальних бомбардувальників ситуації не врятувала б. РФ не має жодної наближеної до території США авіабази. НАТОвські ж аеродроми розташовані за 600 км від Москви, звідки до білокам'яної менше 20 хвилин льоту.

"Але хто ж їх пустить!" — вигукнув би радянський Кремль.

Путінський Кремль повторити цієї фрази не годен.

У лютому поточного року вийшла з ладу супутникова система попередження про напад. Її генеральний конструктор Сергій Боїв щоправда заявив: усі небезпечні напрямки контролюють радіолокаційні станції. Але він змовчав про те, що за роки путінського правління російські РЛС практично осліпли. Майже над 70% території країни нині відсутнє радіолокаційне поле. Ще більш дірявим є захисний щит РФ. Якщо раніше її зенітно-ракетні війська прикривали усі найбільші адміністративні, промислові, енергетичні, транспортні центри, військові бази й арсенали країни, то нині можуть захистити лише 1% території.

Реальність така, що Путіну лишається одне: блефувати. Чим він і займається.

Зараз ви читаєте новину «Росія втратила ядерний щит, який колись викувала для неї Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі