четвер, 08 квітня 2021 07:41

Росія стягує війська до кордонів

Автор: INSTAGRAM.COM
  Російську військову техніку везуть залізницею з міста Тюмень у бік українського кордону 4 квітня
Російську військову техніку везуть залізницею з міста Тюмень у бік українського кордону 4 квітня

— Російська Федерація стягує війська до кордону з Україною. Зараз у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях і в окупованому Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника, — каже головнокомандувач Збройних сил України 53-річний Руслан Хомчак із трибуни Верховної Ради 30 ­березня.

— Москва нарощує додаткові сили під виглядом підготовки до навчань "Захід 2021". Очікуємо, що незабаром біля українського кордону і в Криму збере ще до 25 батальйонних тактичних груп.

За сім років окупації Криму Росія збільшила військову присутність на півострові до майже 33 тис. військовослужбовців. Ще 28 тис. зосереджено на Донбасі. Це створює серйозну загрозу для України.

— Ми занепокоєні загостренням російської агресії. У березні загинули четверо українських солдатів біля селища Шуми. Дії Кремля підривають прагнення до перемир'я, які закріпили в угоді торік у липні, — говорить речник Держдепартаменту США Нед Прайс, 38 років, на брифінгу у Вашингтоні 5 квітня. — Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч зі своїм партнером Україною перед спробами залякування з боку Росії.

США привели свої війська в Європі в бойову готовність.

1 квітня у Брюсселі відбулася термінова зустріч послів країн — членів НАТО. Вони засудили російські дії з роздмухування конфлікту. Москва не відреагувала на ці заяви. Відкинула пропозицію української делегації в Тристоронній контактній групі поновити з квітня режим тиші на Донбасі.

— Росія переміщує війська в межах власної території на свій розсуд. Це нікого не повинно турбувати, — каже речник президента РФ 53-річний Дмитро Пєсков.

Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, 62 роки, 6 квітня зателефонував президенту Володимиру Зеленському через російську військову активність біля кордонів з Україною.

"Я висловив серйозне занепокоєння російською військовою діяльністю в Україні й навколо неї та порушеннями режиму припинення вогню, — написав він у твіттері. — НАТО твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми продовжуємо наше тісне партнерство".

Зеленський заявив, що членство в НАТО — єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі.

— Збройні сили України добре підготовлені до оборони. Спроможні втягнути Москву в затяжну позиційну війну. Її не витримає російська економіка, — говорить військовий експерт Олег Жданов, 55 років.

— Нинішня холодна війна між США й Росією триває через Україну. Тому допомога Вашингтона буде всебічна — зброя, техніка, дипломатія, фінанси. Єдине — США не ув'яжуться у відкритий збройний конфлікт із Москвою. Не воюватимуть замість нас.

— Володимиру Путіну потрібна переможна війна, — каже колишній заступник начальника Генштабу 68-річний Ігор Романенко. — Варто бути насторожі. Зберігати високу бойову готовність. Росія має перевагу в озброєнні, техніці та живій силі, не кажучи про ядерну зброю. Це серйозний іспит для України. У них сучасну зброю мають до 80 відсотків збройних сил. У нас — до 20. Летальна зброя від партнерів нам потрібна вже зараз.

Росія підписала договори з Білоруссю, за якими може використовувати її територію як плацдарм для наступу на Україну. Небезпечним лишається Придністров'я. Загалом можна очікувати нападу з усіх боків, крім Заходу.

Зараз ви читаєте новину «Росія стягує війська до кордонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі