вівторок, 19 листопада 2019 07:55

Росія повернула захоплені кораблі

Артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь" і рейдовий буксир "Яни Капу" 18 листопада прибули в Одесу. Росіяни утримували їх 358 днів.

Судна захопили торік 25 листопада в Керченській протоці під час проходу до Маріуполя. На них напали вісім російських кораблів та два літаки. Кілька годин переслідували, відкрили вогонь. Українських військових звинуватили в незаконному перетині кордону. Перевезли до Москви. Катери пришвартували в порту "Генмол" у Керчі.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив повернути кораблі й звільнити 24 членів екіпажів. Люди повернулася в Україну 7 вересня після обміну.

"Доки "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" прямують додому, наша команда прямує в Гаагу, — написала у "Фейсбуку" заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, 46 років. — У четвер будуть перші слухання у справі України проти РФ щодо порушення імунітету військово-морських суден і членів екіпажів. Мета — відновити право й отримати компенсацію. Збираємося довести світу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним. А дії РФ, у тому числі кримінальне переслідування наших моряків, є порушенням міжнародного права".

— Росія намагається виглядати хоч трохи цивілізованою в очах Заходу напередодні Нормандської зустрічі (перемовини між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії заплановані на 9 грудня. — ГПУ), — каже політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

— Україна в особі президента виконує всі вимоги Москви. Покладає надії на перемовини. Натомість росіяни вимагають нових і нових поступок. Це впадає в очі європейцям. Тому Путін нарешті виконав рішення трибуналу Організації Об'єднаних Націй і повернув кораблі.

Це не покращить позиції росіян. Навряд європейські лідери сприймуть за жест доброї волі виконання обов'язкових рішень суду. Проте це була єдина поступка, яку росіяни могли собі дозволити. Крім того, міжнародна слідча група у справі малайзійського боїнга довела — на момент катастрофи бойовиками на Донбасі командували російські збройні сили. Це сильно б'є по іміджу РФ. Вони хотіли послабити цей ефект.

Малі артилерійські броньовані катери "Бердянськ" і "Нікополь" збудували на заводі "Кузня на Рибальському" в Києві. Прийняли до складу Військово-морських сил 2016 і 2018-го. Буксир "Яни Капу" служить із 1974 року.

— Український флот у скрутному становищі. Після ремонту й модернізації зможемо використовувати повернуті судна, — говорить військово-морський експерт 65-річний Володимир Заблоцький. — Росіяни зняли з кораблів усі прилади й технічні засоби, що можуть цікавити їхню розвідку. Зокрема, радіостанції. Кажуть, ця техніка є речовим доказом. Насправді хочуть задіяти її проти наших військ. Проте українські кораблі оснащені радіостанціями "Харріс" — запрограмовані так, що їх не можуть використовувати сторонні. Москва перестраховується. Росіяни навіть залатали дірку від свого снаряда на катері "Бердянськ". Переживають, що стане проти них речовим доказом.

Зараз ви читаєте новину «Росія повернула захоплені кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі