середа, 16 квітня 2008 17:57

Росія лякатиме Україну й шантажуватиме Захід

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко побував позавчора у Москві, де провів переговори зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Говорили переважно про НАТО.

Росія активно протидіяла приєднанню України та Грузії до Плану дій із набуття членства в Альянсі й зуміла-таки вплинути на позицію деяких європейських країн. Зокрема Франції та Німеччини. У результаті на саміті блоку в Бухаресті це питання відклали до грудня.

Під час спільної з Володимиром Огризком прес-конференції Сергій Лавров підтвердив непоступливу позицію Москви щодо перспектив приєднання України до Альянсу.

— Ми співпрацюємо з НАТО, бо НАТО — це об"єктивна реальність, — сказав російський міністр. — Але просто хочемо зрозуміти, який сенс у механічному — абсолютно в дусі старих блокових підходів — розширенні НАТО на Схід. Адже ніяких проблем із безпекою сьогодні не можна вирішити на цьому просторі без участі Росії.

Президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 45 років, упевнений, що Кремль уже розробив стратегію й тактику дій щодо недопущення інтеграції України в НАТО.

— Насамперед важелями впливу будуть питання, які роз"єднують членів блоку, — каже він. — Скажімо, щодо Ірану й Афганістану. Будуть також погрози підняти ціни на енергоносії, обмежити їх поставки тощо. Також Кремль намагатиметься вплинути на керівників окремих країн — членів Альянсу.

Російський політолог Андрій Окара, 36 років, вважає, що керівництво Росії продовжуватиме використовувати агресивну риторику щодо України. Нині з подачі Володимира Путіна навколокремлівські політтехнологи активно насаджують в інформаційному просторі думку про те, що вступ до НАТО розколе Україну. А для влаштування акцій протесту використовуватимуть лідера Прогресивної соціалістичної партії України Наталію Вітренко.

— Але всі ці дії ефекту не дадуть, — каже Андрій Окара. — Хіба що нашкодять двостороннім відносинам.

Зараз ви читаєте новину «Росія лякатиме Україну й шантажуватиме Захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі