понеділок, 19 січня 2009 17:07

Російський рубль падатиме далі

 

Уряд Росії підняв прогноз по середньому курсу долара 2009-го до 34–35 рублів, а по ціні на нафту знизив до $32 за барель. Раніше показники бюджету розраховували зважаючи на прогнозний курс 30,8–31,8 рубля за долар при вартості нафти $50.

Старший економіст Центру соціально-економічних досліджень Володимир Дубровський, 46 років, вважає, що нинішня девальвація російського рубля пов"язана зі світовим зниженням цін на нафту й газ. Експорт цих енергоносіїв — суттєве джерело наповнення російського бюджету.

— Скорочення надходжень від експорту спричинює падіння будь-якої національної валюти в експортноорієнтованих країнах, — каже експерт. — Але росіяни за кращих часів створили стабілізаційний фонд, тож можуть використати кошти з нього на підтримку рубля.

Попри це вперше за останні роки бюджет РФ ухвалений із дефіцитом 4 трлн руб при прогнозованому обсягу ВВП на нинішній рік у 38,1 трлн.

— Світова економіка почне відновлюватися після кризи лише на кінець року, отож ціни на нафту навряд чи різко зростатимуть, — зауважує Володимир Дубровський. — Тому рубль поступово падатиме далі.

Зараз ви читаєте новину «Російський рубль падатиме далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі