понеділок, 15 жовтня 2007 16:33

Роман Шухевич потрапив до компанії Бойка та Засухи

Минулої п"ятниці президент України Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння звання Героя України колишньому головнокомандувачу Української повстанської армії Романові Шухевичу. Звання присвоєно "за видатний особистий внесок в національно-визвольну боротьбу за свободу та незалежність України та з нагоди 100-річчя з дня народження та 65-ї річниці створення Української повстанської армії".

Роман Шухевич, псевдонім — Тарас Чупринка, очолював УПА з 1943-го по 1950 рік. Загинув під час бою 5 березня 1950 року, коли його намагався заарештувати підрозділ НКВС. 30 червня 2007-го Шухевичу виповнилося б 100 років.

— Він був дуже значимою постаттю, — розповідає заступник директора Інституту історії НАН України Станіслав Кульчицький, 69 років. — Коли рух очолив останній командувач УПА Василь Кук, усе поступово згорнулося. Сьогодні УПА в людей асоціюється переважно з Шухевичем.

Станіслав Кульчицький  вважає присвоєння Шухевичу звання Героя України заслуженим. Проте раніше від цієї нагороди категорично відмовився нині також покійний Василь Кук. Заявив, що не прийме її, доки ОУН-УПА не визнають на державному рівні.

— Коли Куку зробили таку пропозицію, він мав можливість висловити щодо цього своє ставлення, бо був живий, — каже Станіслав Кульчицький. — Цілком можливо, що якби був живий Шухевич, він би також відмовився від звання. Тому загалом не варто присвоювати такі нагороди померлим людям. Така практика навряд чи є доцільною.

Член Компартії Петро Цибенко, 58 років, нагородження Романа Шухевича критикує.

— Своїм указом Віктор Ющенко підтвердив, що є президентом не всієї країни, а лише окремої її частини, — каже чоловік. — Він відверто плюнув в обличчя всім ветеранам-фронтовикам, які звільнили від фашизму не лише радянську Україну, але й усе людство. Ще й утоптав у багно найвищу державну нагороду України.

Звання Герой України вважається вищим ступенем відзнаки держави та присвоюється за здійснення визначного геройського вчинку чи трудового досягнення. Усього з 1998 року було присвоєно 191 нагороду. Серед володарів — відомі науковці, громадські та культурні діячі: Олександр Шалімов, Борис Патон, Олесь Гончар, Борис Олійник, Дмитро Павличко, Павло Загребельний. Артисти та спортсмени — Софія Ротару, Віталій Кличко, Андрій Шевченко, Яна Клочкова. Є й сучасні політики — наприклад, міністр палива й енергетики Юрій Бойко, колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин, екс-мер Києва Олександр Омельченко, колишній нардеп Тетяна Засуха. Їхні заслуги перед Україною є особливо сумнівними.

— Нагородження цим званням нині діючих політиків — це політична кон"юнктура, — упевнений директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, 31 рік. — Присвоювати Героя України слід лише тим, хто загинув під час виконання свого бойового обов"язку. За політичні ж заслуги перед державою мають бути інші нагороди.

Зараз ви читаєте новину «Роман Шухевич потрапив до компанії Бойка та Засухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі