середа, 01 серпня 2007 16:27

"Ринок споживання майже не розвивається"

  Віктор Баранчук: ”Треба з тріском вигнати тих урядовців, які завалили реалізацію соціальних програм”
Віктор Баранчук: ”Треба з тріском вигнати тих урядовців, які завалили реалізацію соціальних програм”

Директор Інституту соціально-економічного розвитку, екс-перший заступник міністра промислової політики в уряді Юрія Єханурова Віктор Баранчук, 39 років, констатує, що в Україні зменшується кількість бідних. Але не бачить у цьому заслуги жодного з урядів.

Чи можна сьогодні Україну назвати лідером за темпами боротьби з бідністю серед країн з перехідною економікою, як це зазначено в нещодавньому звіті Світового банку?

— Поняття бідності взагалі досить умовне. Хоча певне зниження її рівня таки відбулося. Парадокс у тому, що в тіньовому секторі економіки та фінансів прибутки населення різко зростають. Відтак іде перерозподіл коштів у бік інших верств. Це й зумовлює загальне зниження бідності в країні.

Якими шляхами сьогодні держава бореться з бідністю?

— У принципі, ніяк не бореться. Для цього повинна існувати єдина державна ідеологія та політика в сфері розподілу державних фінансів. Сьогодні в Україні така єдність відсутня.

Наприклад, президент справедливо ініціює соціальні ініціативи, ратує за соціальний бюджет тощо. А Верховна Рада з подачі уряду приймає так званий бюджет розвитку, де закладаються механізми "розпорошення" державних коштів. Сьогодні в нас немає прозорих механізмів впливу на підвищення зарплат (крім чиновників), соціальних виплат, пенсій. Якщо підвищення зарплат таки відбувається, то аж ніяк не через збалансованість бюджету. Говорячи мовою боксу, це є результатом серії коротких політичних ударів у бік уряду.

Чи є тенденція зниження рівня бідності в країні заслугою уряду Януковича?

— Це не заслуга урядів. Це щоденна копітка праця населення — як роботодавців, так і найманих працівників. Що ж стосується нинішнього уряду, то треба з тріском вигнати тих урядовців, які завалили реалізацію соціальних програм.

У нас існує дуже великий розрив між багатими та бідними. Чому?

— Тому що маємо серйозну проблему в диспропорції оплати праці. Для наших роботодавців треба терміново виробити прозорий механізм оцінки робочого часу та його оплати. На підприємствах державної форми власності оплату праці слід пов"язувати з прибутковістю підприємств. Якщо власник українського металургійного комбінату продає продукцію за світовими цінами, то працівник має отримувати зарплату за світовими стандартами.

Треба також створювати умови для нормальної оплати праці в аграрному секторі, виробити єдині критерії оплати селянських паїв. Проблема розриву між багатими та бідними — це ще й проблема диспропорції права власності. Будь-яка власність — запорука від злиденності. Ми поки не досягли цього розуміння у суспільстві.

Чи не стане подальше збільшення соціальних виплат важким для національної економіки?

— Якби ми вивели з тіні роботу багатьох сфер економіки, то сьогодні в нашого населення були б такі ж соціальні стандарти, які є в інших країнах Східної Європи. Зростає металургія, в основному за рахунок збільшення світових цін на метал. А от вітчизняний ринок споживання майже не розвивається, хоча його ємкість просто фантастична. Так, у галузі легкої промисловості обсяг споживання вже зараз на рівні майже 1 мільярда доларів на рік. З іншого боку, тут високий рівень контрабанди.

Що ж стосується зростання продуктивності праці, то виробництво треба технічно модернізувати. Адже близько 70 відсотків обладнання в нашій промисловості зношено, не кажучи вже про аграрний сектор. Державі слід переглянути податкову, інноваційну політику.

Чи зростає приплив іноземного капіталу в Україну?

— Це зростання відбувається постійно. Зараз це 32 відсотки щорічно — незалежно від складу уряду. Та інвесторам дошкуляє непрозора схема приватизації державного майна. Якщо й надалі в нашій державі Валентина Семенюк (голова Фонду держмайна, один з лідерів Соціалістичної партії. — "ГПУ") буде успішним лобістом окремих бізнес-груп, то сподівання на подальше зростання іноземного капіталу будуть марними.

Зараз ви читаєте новину «"Ринок споживання майже не розвивається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі