четвер, 17 квітня 2008 18:20

Рік тому Україна й Польща отримали Євро-2012

18 квітня 2007 року в Кардіффі на засіданні  виконавчого комітету Європейської футбольної федерації Україні та Польщі було надано право проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012. Тоді наша країна заявила шість міст, які готові прийняти третю за масштабом спортивну подію світу.

Що зроблено за рік, що минув із часу перемоги українсько-польської заявки?

У Києві має відбутися фінальний матч турніру. Стадіон "Олімпійський" у столиці потребує реконструкції. Крім того, він не може приймати міжнародні матчі вже нині через спорудження біля арени торгово-розважального центру "Троїцький", що ставить під загрозу безпечну евакуацію глядачів після матчів. Місяць тому розпочався демонтаж "Троїцького". Але роботи призупинили через відсутність проекту. За реконструкцію ж стадіону візьметься китайська компанія "Арчазія дизайн ґруп лімітед". Роботи розпочнуться у вересні 2008-го, а завершитися мають через 794 дні.

У Донецьку до кінця року мають збудувати 50-тисячний стадіон "Шахтар". У міжнародному аеропорту прокладається нова злітно-посадкова смуга завдовжки 400 м. Це дозволить приймати будь-які типи літаків. Міська рада схвалила проекти спорудження п"яти нових готелів — п"ятизіркового, двох чотиризіркових та двох тризіркових.

У Львові на початку червня розпочнеться будівництво нового стадіону на 33 тис. глядачів. Також у місті зведуть 24 готелі.

У Дніпропетровську через два місяці має з"явитися новий стадіон "Дніпро", розрахований на 31 тис. глядачів.

Ще два запасні міста — Одеса та Харків — займаються реконструкцією стадіонів. 28-тисячну одеську арену "Чорноморець" мають здати 2010 року — вона буде під дахом і без бігових доріжок. У Харкові на 40-тисячному стадіоні "Металіст" побудовано північну та східну трибуни.

— Добре, що наше суспільство та влада вже налаштовані на проведення Євро-2012, — каже "ГПУ" колишній міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Віктор Корж, 50 років. — Сформували організаційну структуру й нормативно-правову базу, ухваливши закон про Євро-2012. Але негатив переважає. Бюджет на цей рік переформатували таким чином, що видатки з нього зросли на 11 мільярдів гривень, а інвестиційна зона скоротилася на 10 мільярдів. Крім того, невідомо де ділися 300 мільярдів гривень, призначених для початку реконструкції стадіону "Олімпійський" у Києві. Цікаво, де візьмемо кошти, коли реконструкція таки розпочнеться?

Зараз ви читаєте новину «Рік тому Україна й Польща отримали Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі